Probleme pe Staţia Spaţială Internaţională: Astronauţii de pe ISS vor face trei ieşiri în spaţiu

NASA a anunţat, marţi, că a programat două sau trei ieşiri pe orbită - prima va avea loc sâmbătă - pentru a înlocui o pompă defectă a unuia dintre cele două circuite de răcire instalate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi că a amânat pentru ianuarie lansarea unei capsule de reaprovizionare.
Cristina Dinu
18 dec. 2013, 10:34
Probleme pe Staţia Spaţială Internaţională: Astronauţii de pe ISS vor face trei ieşiri în spaţiu

Prima ieşire pe orbită va fi realizată de americanii Rick Mastracchio şi Mike Hopkins, doi dintre cei şase astronauţi ai echipajului de pe ISS, şi va debuta sâmbătă, la ora 12.00 GMT, informează AFP. Misiunea va avea o durată de aproximativ şase ore şi jumătate, a precizat Josh Byerly, purtător de cuvânt de la Centrul spaţial Johnson din Houston, scrie Mediafax.

A doua ieşire va avea loc luni, de la aceeaşi oră.

„Vor încerca să termine reparaţia pe parcursul celei de-a doua ieşiri în spaţiu”, a spus Josh Byerly, însă NASA a prevăzut, dacă va fi nevoie, şi o a treia ieşire, chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie.

Din cauza acestui incident tehnic, lansarea capsulei de tip cargo Cygnus, fabricată de compania Orbital Science, a fost amânată pentru luna ianuarie.

Capsula Cygnus ar fi trebuit să fie lansată joi de la Centrul spaţial Wallops din statul Virginia cu ajutorul unei rachete Antares – care va participa astfel la prima ei misiune de reaprovizionare a ISS.

Defectarea unei valve din acea pompă, miercuri, a forţat NASA să depindă de acum de un alt circuit secundar de răcire şi să oprească echipamentele ce nu sunt esenţiale în modulul Harmony, în laboratorul european Columbus şi în modulul japonez de cercetări ştiinţifice Kibo.

Trei pompe de schimb sunt ataşate de un tronson al avanpostului orbital, iar această problemă tehnică nu a pus nicio secundă echipajul în pericol, a precizat NASA.

Înainte de a decide să trimită astronauţi în spaţiu pentru repararea pieselor defectate, inginerii de la NASA au încercat mai întâi să compenseze acea pană, parţial cu succes, activând o altă valvă, pentru a restabili un flux normal de amoniac în circuit şi pentru a menţine o temperatură adecvată la bordul staţiei.

Kelly Humphrey, o altă purtătoare de cuvânt de la Centrul spaţial Johnson din Houston, explicase marţi, mai devreme, că NASA spera să reuşească să asigure o funcţionare suficient de stabilă a circuitului de răcire pentru a amâna pentru luna ianuarie ieşirile pe orbită şi pentru a permite efectuarea, până la sfârşitul acestui an, a misiunii de aprovizionare a ISS prin intermediul capsulei fabricate de Orbital Science.

Circuitele de răcire de pe ISS prin care circulă amoniac permit climatizarea echipamentelor interne şi externe ale staţiei.

Rick Mastracchio, în vârstă de 53 de ani, este un veteran al ieşirilor în spaţiu: el a efectuat deja trei ieşiri în 2007 şi alte trei în 2010 în timpul misiunilor precedente, potrivit datelor sale biografice furnizate de NASA. În schimb, colegul său Mike Hopkins, în vârstă de 44 de ani, este un debutant în acest domeniu.

Cei doi astronauţi se pregătesc de mai multe zile pentru această misiune, testând cu regularitate costumele de scafandri spaţiali şi celelalte echipamente necesare pentru această intervenţie.

Rick Mastracchio şi Mike Hopkins sunt pregătiţi pentru misiune, pentru că, înainte de plecarea lor pe ISS, s-au antrenat într-o piscină specială creată de NASA, la Houston, pentru a efectua exact acest tip de manevră şi pentru a înlocui o astfel de pompă.

Pompa de amoniac pe care ei o vor înlocui a fost instalată în august 2010 pentru a înlocui o alta, distrusă din cauza unui scurtcircuit.

Acea reparaţie a necesitat pe atunci trei ieşiri pe orbită, realizate de echipe de câte doi astronauţi, din cauza unor dificultăţi tehnice neaşteptate.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile