PROBLEMELE cu cardul de sănătate continuă. CNAS a efectuat un CONTROL la o policlinică din Capitală

O echipă de Control a Casei de Asigurări Naţionale de Sănătate (CNAS) a efectuat, marţi, un control la Policlinica Vitan din Capitală, după ce au fost făcute mai multe sesizări în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale pe baza cardului naţional de sănătate.

05 mai 2015, 18:02
PROBLEMELE cu cardul de sănătate continuă. CNAS a efectuat un CONTROL la o policlinică din Capitală

În urma sesizărilor primite la CNAS a fost declanşată o acţiune de control operativ la Policlinica Vitan de către o echipă din cadrul Direcţiei generale de monitorizare control şi antifraudă, pentru a verifica condiţiile de utilizare a cardului de sănătate şi a respectării dispoziţiilor legale referitoare la modul de acordare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Controlul a vizat atât medici de familie, cât şi specialişti„, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.

Echipa de control CNAS a constatat că la două dintre cabinetele medicale asiguraţii se aflau în sala de aşteptare, iar cardurile de sănătate ale acestora erau în cabinetul medicului, scrie Mediafax. Mai mult, pe uşa unui medic de familie scria că nu acordă consultaţii medicale decât pe baza cardului, însă au fost consultaţi şi pacienţii care nu aveau card.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii atrage atenţia medicilor de familie: Sunt OBLIGAŢI să acorde asistenţă pacienţilor

De asemenea, echipa de control a constatat că un mare număr de asiguraţi au solicitat numai activarea cardului fără a avea însă nevoie de un serviciu medical.

Mai mult, una dintre paciente a ieşit nemulţumită din policlinică spunând că a venit să ia o reţetă pentru mama ei, care este din Ialomiţa, iar medicul a refuzat-o.

Noi nu am fost instruiţi absolut deloc, m-am trezit că nu merg cardurile. Mi s-a trimis pe e-mail o procedură pe care eu, nefiind informatician, nu ştiu să o folosesc, îmi dă eroare. Folosesc cardul de cinci luni, dar nu activarea a fost problemă, ci ce facem când dă eroare. De vină sunt cei care au organizat sistemul„, a spus Florina Chitic, reprezentanta medicilor de familie din Policlinica Vitan.

Conducerea CNAS a recomandat asiguraţilor să activeze cardul numai atunci când au nevoie de un serviciu medical. CNAS va desfăşura şi în perioada următoare controale la nivel naţional la furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contruactuală cu casele de sănătate.

Citeşte şi CNAS, despre haosul creat de cardurile de sănătate: Sistemul nu e blocat, a existat o întârziere în răspuns