Procesul de topire a banchizei de vest a Antarcticii, mai rapid decât s-a estimat

Banchiza de vest a Antarcticii se topeşte într-un ritm mai rapid decât cel observat până în 2010, pierzând anual 150 de km cubi de gheaţă, potrivit măsurătorilor efectuate de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), prezentate miercuri de organizaţie.

11 dec. 2013, 16:08
Procesul de topire a banchizei de vest a Antarcticii, mai rapid decât s-a estimat

Pe baza observaţiilor realizate timp de trei ani cu ajutorul satelitului CryoSat, ESA arată că partea de topire a banchizei de vest a Antarcticii în procesul de creştere a nivelului global al apelor ar fi cu 15% mai mare decât se estimase anterior, pe baza măsurătorilor făcute în perioada 2005-2010, scrie Agerpres.

Andrew Shepherd de la Universitatea Leeds din Marea Britanie, care a supravegheat cercetările, a arătat totuşi că pierderea suplimentară de gheaţă ar putea fi explicată de o topire accelerată, dar şi de măsurătorile mai precise realizate cu ajutorul satelitului CryoSat.

Topirea banchizelor Antarcticii şi Groenlandei sunt supravegheate atent de către cercetători, ca urmare a impactului lor asupra nivelului apelor. Creşterea nivelului apelor este provocată, de asemenea, de topirea şi a altor gheţari, dar şi de dilatarea termică provocată de încălzirea apelor oceanelor.

Nivelul mediu al apelor a crescut cu 19 centimetri între 1901 şi 2010, respectiv o medie anuală de 1,7 milimetri. Dar creşterea a fost mai importantă în ultimii 30 de ani, când media a fost de 3,2 milimetri pe an.

Rezultatul cercetărilor agenţiei europene au fost prezentate în cadrul unei întâlniri desfăşurate la American Geophysical Union, în San Francisco.