Procesul în dosarul bazei sportive "Cutezătorii", în care fostul ministru Mihnea Costoiu este acuzat de abuz în serviciu, poate începe

Publicat: Luni, 18 Iunie 2018 17:23 // Actualizat: Luni, 18 Iunie 2018 17:23 // Sursa: romaniatv.net

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis luni că poate să înceapă judecata în dosarul bazei sportive "Cutezătorii", în care fostul ministru şi secretar de stat Mihnea Costoiu este acuzat de abuz în serviciu. Instanţa supremă a constatat legalitatea rechizitoriului DNA şi a actelor de urmărire penală. Ancheta vizează modalitatea de prelungire cu 25 de ani a contractului de închiriere prin care baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”, prejudiciul în acest caz fiind de peste 10,7 milioane de euro.

Foto: jurnalul.ro

Magistraţii ICCJ au respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de Mihnea Costoiu şi au constatat legalitatea rechizitoriului, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunând începerea judecăţii. Decizia nu este definitivă, scrie news.ro.

În 27 martie, fostul ministru pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu de către procurorii DNA, în dosarul bazei sportive "Cutezătorii", în timp ce Dinu Pescariu şi alte două persoane au scăpat de acuzaţii.

Mihnea Costoiu, secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale la momentul comiterii faptelor, a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Potrivit DNA, în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu a încheiat cu Fundaţia "Dinu Pescariu" un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu" pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005), spun procurorii.

Prin semnarea actului adiţional, a fost oprit procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune, iar ministerului i-a fost cauzatun prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia "Dinu Pescariu" de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ale lui Mihnea Costoiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, procurorii au dispus soluţia clasării ca în cazul lui Mihai Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu şi Leahu Gabriel, având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică s-a stabilit că semnăturile de pe actul adiţional la contractul de locaţiune nu aparţin acestora..

De asemenea, a fost dispusă soluţia clasării şi în cazul lui Dinu Pescariu deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
baza cutezatorii dosar baza sportivă Cutezătorii Mihnea Costoiu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8422
RON
25 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H