Procesul lui Boldea ar putea fi mutat de la ICCJ la Curtea de Apel Galaţi

Procurorul DIICOT a cerut, miercuri, la primul termen de judecată pe fond a dosarului în care Mihail Boldea este acuzat de fraude imobiliare de aproape un milion de euro, declinarea cauzei de la ICCJ la Curtea de Apel Galaţi, ca urmare a faptului că acesta nu mai este deputat.

RomaniaTV.net
26 sept. 2012, 11:43
Procesul lui Boldea ar putea fi mutat de la ICCJ la Curtea de Apel Galaţi

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început dezbaterile pe fond în dosarul în care fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Galaţi.

Procurorul DIICOT a invocat o excepţie, arătând că instanţa supremă nu mai are competenţa legală de a judeca acest dosar, întrucât Mihail Boldea nu mai este deputat.

Dosarul în care este judecat Mihail Boldea a fost trimis de procurori la instanţa supremă întrucât la acel moment Boldea era deputat. Boldea, încarcerat la Galaţi, a trimis săptămâna trecută, din arest, demisia din Parlament, iar în 25 septembrie Camera Deputaţilor a constatat încetarea calităţii de deputat a acestuia şi a declarat vacant locul din colegiul 9, Galaţi.

Procurorul DIICOT a preciza că Mihail Boldea nu mai are calitatea de deputat, astfel că, la acest moment, competenţa de judecare a dosarului revine Curţii de Apel Galaţi, cerând ICCJ să-şi decline competenţa în favoarea acestei instanţe.

Judecătorii ICCJ au rămas în pronunţare, urmând să hotărască dacă dosarul lui Boldea va fi trimis la Curtea de Apel Galaţi.

Mihail Boldea a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT – Serviciu Teritorial Galaţi, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea, în dosar sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Potrivit procurorilor, inculpaţii au acţionat sub coordonarea liderului grupării, Mihail Boldea.

„Membrii grupării, printre care Bolboceanu Mihaela Cristina, avocat din cadrul Baroului Galaţi şi Luchiniuc Aurica, fost arbitru din cadrul Curţii de Arbitraj Galaţi, identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. În acest scop, inculpaţii au utilizat hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals. Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale”, au precizat procurorii DIICOT.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională a fost estimat la aproximativ un milion de euro.

Totodată, inculpaţii din acest dosar sunt acuzaţi că au încercat să obţină suma de aproximativ cinci milioane de lei, prin inducere în eroare şi folosire de mijloace frauduloase, respectiv a unui contract de prestări servicii falsificat şi a unui bilet la ordin completat în fals, în dauna unei societăţi comerciale din municipiul Galaţi.

Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie.

În 16 martie, Boldea a fost la DIICOT, unde s-a prevalat de dreptul la tăcere, a doua zi el plecând din România cu maşina până în Turcia, de unde a luat un avion către Kenya. În 20 martie, Parlamentul i-a ridicat imunitatea lui Mihail Boldea, pentru a fi cercetat de către procurorii DIICOT în dosarul privind fraude imobiliare. Două zile mai târziu, ICCJ a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Mihail Boldea, pentru 30 de zile, judecătorii instanţei supreme admiţând propunerea procurorilor DIICOT, care au invocat printre temeiuri şi faptul că parlamentarul se sustrage urmăririi penale.

Deputatul Mihail Boldea a fost adus din Kenya în 27 martie, mandatul de arestare preventivă emis în 22 martie fiind confirmat atunci de instanţa supremă, iar succesiv măsura i-a fost prelungită.