Istanbul: Procuror luat OSTATIC în tribunal. Atacatorii, ucişi, magistratul rănit a murit la spital UPDATE

Bărbați înarmați l-au luat marți ostatic, într-un tribunal din Istanbul, pe procurorul care se ocupă de ancheta lansată după moartea unui tânăr rănit de poliție în timpul protestelor antiguvernamentale din 2013. Marţi seara, în tribunalul unde procurorul era ţinut ostatic s-a auzit o explozie puternică.

RomaniaTV.net
31 mart. 2015, 12:18

UPDATE 23:55 Procurorul grav rănit după ce atacatorii l-au luat ostatic şi a fost prins într-un schimb de focuri mai târziu, a decedat la spital din cauza rănilor.

UPDATE 22:38  Cei doi bărbați înarmați care îl țineau ostatic pe procuror au fost uciși, iar procurorul este grav rănit. „Procurorul este spitalizat în stare foarte gravă… cei doi teroriști au fost uciși”, a declarat în fața presei Selami Altinok, la câteva minute după intervenția unităților speciale ale poliției împotriva răpitorilor în Palatul de Justiție Caglayan. „Am făcut tot posibilul” să obținem predarea celor doi atacatori, a subliniat Altinok, care a precizat că poliția a intervenit „când au fost trase focuri” de armă.

UPDATE 22:28 Mai multe explozii și cel puțin douăzeci de focuri de armă au fost auzite din afara clădirii, învăluită repede în fum gros.

Update 21:10 Presa turcă a atribuit atacul unui grup marxist clandestin denumit Partidul/Frontul revoluționar de eliberare a poporului (DHKP-C), cunoscut pentru numeroasele atentate conduse în Turcia începând din anii ’90. Pe Twitter a apărut o fotografie ce-l arată pe procurorul Mehmet Selim Kiraz așezat într-un fotoliu în timp ce un individ, a cărui față nu este văzută, îi ține un pistol la tâmplă, iar un altul arată cartea de identitate a magistratului.

UPDATE 21:05 În tribunal s-a auzit, marţi seara, o explozie puternică. Autoritățile nu au confirmat imediat o eventuală intervenție a forțelor de ordine contra autorilor luării de ostatici.

Procurorul luat ostatic se numeşte Mehmet Selim Kiraz şi investighează moartea lui Elvan, un adolescent mort pe 11 martie 2014, după 269 de zile de comă, în care a intrat în urma unor ciocniri cu poliţia în piaţa Gezi. Anchetatorul a fost luat ostatic într-un tribunal din Istanbul. Trupele speciale au ajuns de urgenţă la Palatul de Justiţie Caglayan, din Istanbul, şi au pătruns în incintă.

O imagine a lui Kiraz, cu gura acoperită şi o armă ţintindu-i capul, a fost distribuită pe Facebook şi pe site-ul halkinsesi.tv, apropiat grupării de extremă stânga interzise Frontul Popular Revoluţionar pentru Eliberare (DHKP/C).

Focuri de armă în timpul luării de ostatici

Autorii luării de ostatici au dat termen autorităţilor ora 3.35 p.m. pentru a le îndeplini cererile. Printre acestea se numără o mărturisire în direct la televiuiune a ofiţerilor de poliţie care l-au ucis pe tânărul Elvan, punerea sub acuzare a celor responsabili de moartea acestuia într-un tribunal al poporului şi achitarea celor judecaţi pentru participarea la marşuri de solidaritate în memoria lui Elvan.

Într-o declaraţie acordată publicaţiei Hürriyet, procurorul-şef Vedat Yiğit a declarat că negocierile între autorii luării de ostatici şi poliţie „continuă prin intermediul unui mediator ales chiar de ei”.

Forţele de ordine sunt pe poziţii la etajul şase al Palatului Justiţiei, la care se află biroul lui Kiraz, care a preluat cazul morţii lui Elvan în urmă cu şase luni.

Un reporter al Hürriyet a încercat să-l contacteze pe procurorul luat ostatic pe telefonul mobil, dar la celălalt capăt a auzit vocea unui bărbat care a spus că „procurorul nu este disponibil momentan”.

Tatăl lui Berkin Elvan, tânărul în numele căruia a fost luat ostatic procurorul, a transmis printr-un deputat al CHP, Hüseyin Aygün, că această situaţie trebuie să înceteze. „Fiul meu a murit, nu trebuie să mai moară încă un om. Nu vreau să mai curgă sânge, nici măcar din nasul cuiva. Până azi, am cerut doar să se facă dreptate şi tot ce vreau este un proces corect”, a fost mesajul bărbatului.

Între timp, trupele speciale şi poliţia se pregăteau de o intervenţie, iar clădirea a fost evacuată.