Procurorii au deschis 32 de anchete referitoare la neregulile din alegerile locale

Procurorii turci au lansat 32 de anchete referitoare la presupuse nereguli înregistrate la Istanbul în desfăşurarea alegerilor locale din 31 martie şi au citat oficiali de la peste 100 de secţii de vot, în calitate de suspecţi, a relatat joi agenţia de presă turcă Anadolu, citată de Reuters.

02 mai 2019, 10:18
Procurorii au deschis 32 de anchete referitoare la neregulile din alegerile locale

Investigaţiile procurorilor turci se vor concentra pe neregulile semnalate în districtele Maltepe, Kadikoy şi Atasehir din Istanbul. Suspecţii vor fi interogaţi pentru încălcări ale legii electorale şi abuz de putere în numărarea voturilor şi introducerea informaţiilor în sistem.

Pe baza rezultatelor iniţiale şi a mai multor renumărări, principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), a câştigat alegerile municipale din Istanbul, o înfrângere pentru preşedintele Erdogan, care şi-a început cariera politică în metropola turcă al cărei primar a fost în anii ’90, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Consiliul Suprem Electoral refuză solicitarea partidului aflat la putere de a anula voturile al 14.000 de funcţionari civili

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare în Turcia, a cerut anularea rezultatelor alegerilor din Istanbul şi organizarea unui nou scrutin. Comisia electorală naţională din Turcia încă nu s-a pronunţat asupra acestei contestaţii.

În urma alegerilor locale din 31 martie, AKP, care îl susţine pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a pierdut controlul asupra capitalei Ankara şi metropolei Istanbul, potrivit Agerpres.

Mai mulţi reprezentanţi ai AKP au pus scorul slab înregistrat la Ankara şi Istanbul în 31 martie pe seama alianţei cu Partidul Mişcarea Naţionalistă. alegeri, abuz de putere, numărătoare voturi.