ACCIDENT ÎN MUNTENEGRU: Procurorii cer să fie adus în România autocarul răsturnat în prăpastie

Procurorii români au cerut autorităţilor din Muntenegru să trimită în România autocarul implicat în tragicul accident de duminică, pentru continuarea investigaţiilor. Deocamdată, procurorii din Muntenegru vor trimite documentele rezultate în urma propriei anchete. Între timp, patru dintre românii răniţi în Muntenegru au fost audiaţi în spital pentru a fi lămurite împrejurările în care a avut loc accidentul.

RomaniaTV.net
27 iun. 2013, 08:06
ACCIDENT ÎN MUNTENEGRU: Procurorii cer să fie adus în România autocarul răsturnat în prăpastie

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, joi, că au fost audiaţi patru pasageri care se aflau în autocarul implicat în accidentul din Muntenegru şi că aceştia au confirmat că la volan se afla George Ciobanu, poliţistul decedat.

„Am audiat aseară (n.r. miercuri) patru pasageri care se aflau în autocar. Au declarat cum au perceput dumnealor ceea ce s-a întâmplat acolo. Au putut să confirme că la volan se afla Ciobanu George, poliţistul decedat în accident. (…) Au relatat cum au perceput ieşirea din tunel, viraj stânga, viraj dreapta. (…) Au spus că se afla un copil pe partea stângă. (…) Nu putem să tragem o concluzie momentan privind modul în care efectiv s-a produs accidentul. Din datele pe care le am nu sunt contractorii declaraţiile”, a afirmat Niţu, citat de Agerpres.

Şeful Ministerului Public a precizat că se fac în continuare acte premergătoare pentru a încerca să se stabilească, în măsura în care se poate din România, a modului în care s-a produs accidentul. Niţu a subliniat că se vor analiza şi datele pe care serviciile de monitorizare flotă le pot oferi, având în vedere că autocarul beneficia acestea.

Despre posibilitatea ca autocarul să fi avut viteză, procurorul general a susţinut că nu are aceste date pentru că totul este relativ şi fiecare percepe acest aspect cu propriilor simţuri, iar pasagerii sunt după o traumă extrem de puternică.

Tiberiu Niţu a arătat că vor continua audierile şi joi şi că procurorii pot merge şi în spital, însă starea răniţilor este cea care poate să le permită sau nu să fie luate declaraţii.

„Avem nevoie de declaraţii valide, date în deplină cunoştinţă şi stare fizică şi psihică foarte bună”, a adăugat el.

În legătură cu aducerea autocarului în România, şeful MP a precizat că există mai multe variante.

„Pot face dumnealor (autorităţile muntenegrene – n.r.) o expertiză tehnică atât pentru a stabili cum s-a produs accidentul cât şi o expertiză tehnică asupra stării autocarului. Dumnealor le aparţine prioritatea în efectuarea anchetei. Facem şi noi în România verificări şi cercetări, actele premergătoare urmării penale pe care le putem face noi. (…) Noi ne-am arătat disponibilitatea de a oferi sprijin cu organele judiciare din România în desfăşurarea anchetei. Aşteptăm un răspuns din partea lor”, a mai susţinut procurorul general.

Niţu a amintit că până în prezent au fost audiaţi reprezentanţii legali ai celor două firme, atât operatorul de turism cât şi firma transportatoare, şi că s-a solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă să efectueze verificări pentru a stabili în ce măsură au fost respectate dispoziţiile legale privind protecţia muncii.

Totodată, el a menţionat că celor două societăţi comerciale li s-au solicitat contractele şi acte pentru a se vedea modul în care au fost desfăşurate procedurile anterioare deplasării în Muntenegru.

De asemenea, a mai spus Niţu, s-a solicitat autorităţilor judiciare muntenegrene să trimită fotocopii ale actelor efectuate, respectiv proces verbal de cercetare la faţa locului, rapoartele de autopsie.

Răniţii din accidentul din Muntenegru vor fi chestionaţi, în spitalele în care sunt internaţi, de poliţişti de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Române şi de doi procurori, urmând ca, atunci când sunt apţi, să fie audiaţi la Parchetul General.

Echipa de 12 poliţişti de la Serviciul Omoruri va fi coordonată de chestorul Viorel Vasile, şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale.