DNA cere DUBLAREA pedepsei pentru fostul europarlamentar Adrian Severin. Sentinţa se dă pe 16 noiembrie

Publicat: Luni, 14 Noiembrie 2016 16:56 // Actualizat: Luni, 14 Noiembrie 2016 20:45 // Sursa: romaniatv.net

Procurorii DNA au cerut luni magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție o pedeapsă mai mare pentru fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat în primă instanță la trei ani și trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență.

La ultimul termen al judecării apelului, procurorul de ședință a solicitat judecătorilor condamnarea lui Adrian Severin la 6 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită și 5 ani pentru trafic de influență, la care să se adauge un spor de pedeapsă.

În ultimul cuvânt, fostul membru al Parlamentului European a spus că este vorba de un proces politic, care va produce consecinţe şi că el nu poate recunoaşte că România a trimis în cele mai importante funcţii un hoţ. Instanţa supremă a amânat pentru 16 noiembrie pronunţarea în acest caz.

Fostul europarlamentar Adrian Severin a declarat luni că probabil ar fi luat o pedeapsă cu suspendare dacă ar fi încheiat o înțelegere cu procurorii, însă el nu poate să recunoască faptul că "România a trimis în cele mai importante funcții un hoț".

"Nu pot fi decât exasperat că aud asemenea afirmație fără nicio probă — că aș fi acceptat bani pentru a depune amendamente. Contractul a fost unul de consultanță, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost. Am fost cel mai bun președinte al OSCE. Am fost raportor ONU. Puteam să fac o înțelegere judiciară și probabil aș fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez. Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț. În Belarus toată lumea mă știe. Am eliberat deținuți politici cărora le-am apărat drepturile. Este un proces politic care va produce consecințe", a spus Adrian Severin, în ultimul cuvânt.

Unul dintre avocaţii lui Adrian Severin a susţinut, luni, la ultimul termen al procesului, că videoconferinţa cu jurnaliştii britanici a fost viciată şi că ar trebui desecretizate documente ale SRI. Apărătorul a solicitat, de asemenea, expertize tehnice ale înregistrărilor din dosar.
 
Un alt avocat a avut o altă cerere. El a susţinut că există capturi care demonstrează că nu Severin este în înregistrări, ci un fost premier belgian. Apărătorul a solicitat sesizarea instanţei supreme pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, şi anume dacă pot fi folosite în procesul verbal înregistrări făcute de o persoană privată fără aprobare de la magistraţi.
 
Judecătorul i s-a adresat imediat avocatului: "De ce nu aţi invocat aceste lucruri în procedura de camera preliminară?". Răspunsul apărătorului a fost: "Am cerut şi acolo. Acest dosar a fost făcut în urma autosesizării procurorilor în urma unui videoclip, deci nu e o probă directă. Sunt suprapuse cuvinte peste imagini."
 
Procurorul DNA s-a opus cererilor avocaţilor, susţinând că nu este vorba de o chestiune de drept. Instanţa a respins toate cererile având în vedere ca a existat cameră preliminară.
 
În continuarea şedinţei, Adrian Severin a depus un certificat de sănătate eliberat de o clinică din Viena, o scrisoare care îl elogiază, din partea Universităţii "Titu Maiorescu", precum şi o scrisoare diplomatică.
 
Unul dintre avocaţii lui Severin a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, susţinând că un text de lege din Codul Penal nu este previzibil şi este redactat imprecis cu privire la dreptul la apărare.
 
Avocatul a mai spus că Adrian Severin a luptat pentru statul de drept încă din 1990 şi că el este responsabil de inamovibilitatea judecătorilor.
 
Instanţa a respins cererea care viza excepţia de neconstituţionalitate.
 
Procurorul DNA a susţinut că se impune ca Adrian Severin să fie condamnat la şase ani şi şase luni pentru luare de mită şi cinci ani pentru trafic de influenţă. DNA a cerut şi un spor de pedeapsă, având în vedere pregătirea juridică a fostului europarlamentar. Totodată, procurorul a solicitat ca lui Severin să îi fie interzise unele drepturi, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei.
 
Avocaţii fostului europarlamentar au solicitat achitarea clientului lor, iar în cazul în care acesta ar fi, totuşi, condamnat, au cerut ca pedeapsa să fie cu suspendare, având în vedere că Severin ar suferi de o boală incurabilă, arată News.ro.

Citeşte şi:  Adrian Severin: Curând se va consuma farsa judiciară românească declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine

Înainte de începerea procesului, Adrian Severin a declarat, pe pagina sa de Facebook, că, "în curând, se va consuma farsa judiciară românească declanșată pe baza unei farse jurnalistice străine", fără a i se fi îngăduit o singură probă în apărare. El a arătat că nu îi este "frică de cruce" și le poate acorda iertare "călăilor în robe".

În februarie 2016, Adrian Severin a fost condamnat la trei ani și trei luni închisoare cu executare, fiind acuzat că, în perioada decembrie 2010 — martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigație sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, și votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care aceștia pretindeau că o susțin, pe de altă parte.

"La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă", arată procurorii.

Potrivit DNA, în vederea încasării sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele două persoane.

Trei europarlamentari — Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser — ar fi acceptat "să-și vândă serviciile" unor jurnaliști ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar întrebat de unul dintre jurnaliști dacă a fost ușor să-l convingă pe colegul deputat să depună amendamentul, el a răspuns că până la un anumit punct i-a fost greu, dar că în cele din urmă acesta a acceptat ideea, "însă a fost o adevărată muncă".

Eurodeputatul sloven și cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renunțând astfel la imunitatea parlamentară, în schimb Adrian Severin a refuzat, susținând că este vorba de "o înscenare pusă la cale de persoane care au acționat ca agenți provocatori și cu o motivație politică".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Adrian Severin dna mită pedeapsă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8127
RON
29 Feb
noapte 2 °
zi 11 °
Ultimele joburi adaugate
24 H