Procurorii suedezi RENUNŢĂ la o parte din acuzaţiile fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Procuratura suedeză a anunțat joi că a abandonat ancheta în trei dintre acuzațiile împotriva lui Julian Assange, care au ajuns la prescripție, precizând însă că va continua investigația privind o altă faptă de viol de care este acuzat fondatorului WikiLeaks, transmit Reuters și AFP, citată de Agerpres. 

RomaniaTV.net
13 aug. 2015, 12:07
Procurorii suedezi RENUNŢĂ la o parte din acuzaţiile fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Procuratura abandonează o parte din acuzațiile împotriva lui Assange, dar numai din cele care au împlinit termenul de prescripţie. ‘Julian Assange (…) s-a sustras anchetei refugiindu-se în ambasada Ecuadorului. Întrucât a intervenit prescrirea unora dintre infracțiuni, sunt obligată să clasez partea anchetei care le viza’, a declarat procurorul Marianne Ny, într-un comunicat.

Trei acuzații de molestare sexuală datând din 2010 ajung la termenul de prescripție joi și marțea viitoare. O altă anchetă, referitoare la o acuzați de viol, mai poate continua timp de 5 ani.

Assange se teme că, dacă va fi extrădat în Suedia, acest stat îl va extrăda la rândul său în SUA, unde ar putea fi judecat pentru cea mai mare scurgere de documente militare și diplomatice din istoria americană, publicate de WikiLeaks acum 5 ani, potrivit Agerpres.

‘Sunt extrem de dezamăgit. Nu era nevoie de nimic din toate acestea. Sunt un om nevinovat’, a reafirmat joi australianul, într-o declarație transmisă prin e-mail, acuzându-i pe procurori că, pe tot parcursul cazului, au acționat ‘dincolo de orice incompetență’.

‘Încă de la început am propus soluții simple. Veniți la ambasadă și luați-mi depoziția, sau promiteți că nu mă veți trimite în SUA. Această funcționară suedeză a refuzat ambele variante. Ea a refuzat chiar o depoziție scrisă’, a acuzat Assange.

Citeşte şi Wikileaks nu le ştie chiar pe toate: 100.000 de euro recompensă pentru detalii despre un acord comercial

El s-a declarat ‘extrem de dezamăgit’ pentru că nu a putut să prezinte propria versiune a faptelor, afirmând că este nevinovat și că relațiile sexuale cu reclamanta au fost consensuale.

În schimb, procurorul Marianne Ny a subliniat că Assange ar fi trebuit să răspundă convocării din partea justiției suedeze. ‘Din toamna lui 2010 încerc să obțin dreptul de a-l audia pe Julian Assange, dar el s-a eschivat în permanență’, a menționat dna Ny.

Australianul, care a părăsit Suedia pentru Marea Britanie în septembrie 2010, este vizat de un mandat de arestare european din noiembrie același an. După ce a pierdut toate recursurile împotriva acestui mandat, s-a refugiat în incinta ambasadei Ecuadorului, stat care i-a acordat azil politic, din iunie 2012, pentru a evita extrădarea către Suedia.