Procurorul Bălan, suspendat din funcţie

Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea lui George Bălan din funcţia de procuror.

RomaniaTV.net
19 oct. 2012, 11:57
Procurorul Bălan, suspendat din funcţie
George Bălan, fostul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost suspendat din funcţia de procuror de CSM, scrie Mediafax. Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat, vineri, că s-a început acţiunea penală împotriva acestuia, în cazul în care este cercetat şi Marcel Sâmpetru.
 
Acţiunea penală vizează infracţiunile de complicitate şi asociere în folosirea de informaţii nedestinate publicităţii.
 
Secţia pentru procurori a CSM dispusese, în 11 iulie 2012, suspendarea din funcţie a lui George Bălan, membru al CSM, procuror în cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 
Inspecţia Judiciară a declanşat, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, verificări privind buna reputaţie a procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru.
 
Dacă suspendarea pentru încălcarea condiţiei de bună reputaţie, procurorul Bălan a putut-o contesta (fiind respinsă de Curtea de Apel Bucureşti în 17 septembrie-n.r.), pe cea dispusă vineri, 19 octombrie, nu mai are cale de atac.
 
Marcel Sâmpetru a demisionat din magistratură, decretul de eliberare din funcţie fiind publicat în 1 august 2012.
 
„În şedinţa din data de 19 octombrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 62 alin.2 lit. a din Legea 303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare, a hotărât suspendarea din funcţia de procuror a domnului George Bălan – de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată ca urmare a punerii în mişcare, prin ordonanţa din 19 octombrie, a acţiunii penale împotriva acestuia de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală”, informează CSM.
 
George Bălan şi Marcel Sâmpetru sunt cercetaţi în acelaşi dosar cu şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai. El este învinuit că a folosit informaţiile nedestinate publicităţii la care avea acces în virtutea funcţiei şi a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informaţii, susţin anchetatorii DNA.
 
Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul şef Vlad Mihai să-i permită accesul la date şi informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, lucru pe care l-a şi făcut, potrivit procurorilor anticorupţie.
Scopul ar fi fost acela de obţinere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât şi pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menţinerea în funcţie a şefului SIPI Ilfov, accederea în funcţii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situaţiei juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate.
 
Activităţile celor doi s-ar desfăşurat în prezenţa procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), „care, atât prin prezenţă cât şi prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât şi prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informaţii furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai şi lui Sâmpetru Marcel că le va mulţumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială şi morală” la infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupţie.