Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan, plasat pe lista persoanelor căutate în Rusia după ce a emis mandat de arestare pe numele lui Putin

Procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan a fost plasat pe lista persoanelor căutate în Rusia, potrivit unei note a Ministerului rus de Interne, la două luni după de CPI a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

19 mai 2023, 23:27
Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan, plasat pe lista persoanelor căutate în Rusia după ce a emis mandat de arestare pe numele lui Putin

Moscova a respins acuzaţia CPI împotriva lui Vladimir Putin de crime de război în legătură cu „deportarea ilegală” a mii de copii ucraineni în cadrul conflictului dintre Moscova şi Kiev. Potrivit Kremlinului, Rusia nu este membră a CPI şi deci nu recunoaşte competenţa acestui tribunal.

Moscova a lansat o anchetă penală împotriva lui Karim Khan şi a trei judecători ai CPI la câteva zile după anunţarea mandatului împotriva lui Vladimir Putin, la jumătatea lunii martie.

„Data naşterii: 30 martie 1970. Locul naşterii: Edinburgh, Scoţia. Căutat în baza unui articol din Codul penal”, se arată în notă, fără a preciza despre ce infracţiune este vorba.

Potrivit anchetei ruse, Khan este acuzat că a „lansat urmăriri penale împotriva unei persoane cunoscute ca nevinovată” şi că a „pregătit un atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin”.

Citește și: Rusia este pregătită de contraofensiva Ucrainei. Medvedev: Armata a recrutat aproape 120.000 de militari pe bază de contract