Bogdan Licu: La momentul retragerii paşaportului Sorinei au fost indicii de obţinere nelegală

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, se află la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie unde va discuta cu procurorii referitor la reţinerea paşaportului fetiţei din Baia de Aramă.

15 iul. 2019, 06:46
Bogdan Licu: La momentul retragerii paşaportului Sorinei au fost indicii de obţinere nelegală

UPDATE. Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că paşaportul fetiţei din Baia de Aramă a fost oprit de către un procuror al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie pentru că existau indicii că documentul ar fi fost obţinut „prin metode nu tocmai legale”.

„Cu privire la paşaport, în momentul în care a fost retras paşaportul au existat anumite indicii că ar fi fost obţinut prin mijloace nu tocmai legale. Mai multe nu pot să vă spun. În momentul de faţă s-au rezolvat mai multe dintre aceste aspecte. În perioada următoare veţi vedea rezultatul. Nu a fost nimeni pus sub învinuire sub acest aspect, dar atunci au existat date şi indicii privind nereguli existente la momentul eliberării paşaportului”, a explicat Licu.

El a spus că SIIJ avea competenţa, pentru că în acest dosar penal este vizat şi un magistrat.

Întrebat dacă fetiţa poate pleca cu familia adoptivă, deşi instanţa din Slatina a amânat luni pronunţarea, procurorul a explicat că sentinţa definitivă a rămas în vigoare după ce instanţa a respins solicitarea Ministerului Public de revizuire a sentinţei.

Licu a afirmat că miza dosarului penal este lămurirea tuturor aspectelor legate de dosarul de adopţie a fetiţei din Baia de Aramă şi că la acest moment doar acest caz mai ţine în loc copilul pe teritoriul României.

Procurorii SIIJ au deschis o anchetă pentru săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopţie internaţională a fetiţei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat o percheziţie la domiciliul asistentului maternal pentru a o lua pe fetiţă.

Judecătoria Slatina a fixat un nou termen pentru joi, 18 iulie, în cauza privind solicitarea procurorului general de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie interzisă părăsirea teritoriului României de către Sorina, fetiţa din judeţul Mehedinţi adoptată de soţii Săcărin.

 

„Voiam să fac acest lucru mai demult, dar având o sentinţă definitivă, m-am gândit să am o discuţie. Voi pune nişte întrebări vizavi de reţinerea paşaportului”, a declarat procurorul general interimar Licu.

El a mai explicat că discuţiile cu colegii săi nu au menirea unor intervenţii, ci reprezintă mai degrabă forma rolului său activ ca procuror general interimar în legătură cu cauzele de interes public.

Totodată Licu a mai spus, referindu-se la faptul că procuroarea Maria Piţurcă nu a fost suspendată din magistratură, că „nu înseamnă că totul este în regulă”.

Citeşte şi: Mama adoptivă a Sorinei, interviu despre fetiţa luată de la Baia de Aramă şi procesele din România: Vor sa o abandonam

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, joi, cererea de suspendare din funcţie a procuroarei Maria Piţurcă, magistratul care a ridicat fetiţa din Baia de Aramă în cadrul unei proceduri de adopţie internaţională, potrivit ordinii de zi soluţionate a Secţiei pentru procurori.

Judecătoria Slatina analizează luni cauza privind solicitarea procurorului general de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie interzisă părăsirea teritoriului României de către Sorina, fetiţa din judeţul Mehedinţi adoptată de soţii Săcărin.