Procurorul general al României, Gabriela Scutea: „Viorica Dăncilă şi Carmen Dan ar putea fi audiate în dosarul 10 august”

Gabriela Scutea a afirmat, miercuri seară, că nu este exclusă audierea fostului premier Viorica Dăncilă şi a fostului ministru de Interne Carmen Dan în Dosarul 10 august, cele două fiind printre persoanele vizate de plângerile formulate de mai multe ONG-uri.

11 aug. 2022, 17:59
Procurorul general al României, Gabriela Scutea: „Viorica Dăncilă şi Carmen Dan ar putea fi audiate în dosarul 10 august”

De asemenea, Gabriela Scutea a precizat că, după vizionarea tuturor imaginilor din piaţă au mai fost identificaţi suspecţi şi s-a purtat corespondenţă electronică cu peste 400 de persoane implicate în evenimentele din 10 august 2018.

Gabriela Scutea a declarat, miercuri seară, la Euronews România, că, în urma unor plângeri formulate de mai multe ONG-uri care au susţinut protestul din 10 august 2018 împotriva fostului ministru de Interne Carmen Dan, împotriva fostului prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, dar şi împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, nu va fi exclusă o audiere.

”Au fost efectuate anumite audieri în momentul în care cauza s-a aflat la DIICOT, dar nu suntem în momentul în care să fie persoane suspectate pentru infracţiunile care sunt reţinute autorilor principali cei trei conducători din Jandarmeria Română şi secretarul de stat în MAI”, a declarat Scutea, potrivit sursei citate..

Procurorul general al României a menţionat că au fost identificaţi 20 de noi suspecţi, jandarmi cu funcţie de execuţie, care se aflau în stradă în ziua protestului. Aceştia sunt acuzaţi că au depăşit limitele legale ale intervenţiei, mai precis că au folosit violenţa în mod nejustificat.

Citeşte şi: Românul acuzat în Marea Britanie că a provocat moartea a 39 de migranţi, închişi într-un camion fără ventilaţie, a fost prins la Bucureşti

În plus, Scutea a precizat că au fost vizualizate toate imaginile de pe camerele din zonă.

”Momentele desfăşurării protestelor şi ale intervenţiei în forţă sunt documentate. Vom avea posibilitatea, în raport de coroborare a probelor, chiar să mai apară şi alţi suspecţi”, a menţionat procurorul general al României.

Întrebată câte persoane au fost audiate până în prezent, Scutea a precizat că numărul acestora este ”impresionant”, dosarul de urmărire penală constituit însumând 121 de volume.

”S-a efectuat corespondenţă electronică cu peste 400 de persoane vătămate, având în vedere drepturile prevăzute de lege pentru acestea, după redeschiderea urmăririi penale, respectiv în vederea garantării dreptului lor la apărare şi dreptului de a participa într-o procedură echitabilă”, a mai declarat procurorul general al României.

Citeşte şi: „Studenta criminală” a fost eliberată! A stat 13 ani în închisoare după ce a ucis un bărbat, împreună cu iubitul ei