Procurorul general al României propune înfiinţarea unei structuri de poliţie judiciară

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, consideră oportună înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliție judiciară, constituită din ofițeri și agenți de poliție judiciară specializați, care să fie implicați exclusiv în efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor.
Romania TV
05 iul. 2015, 13:38
Procurorul general al României propune înfiinţarea unei structuri de poliţie judiciară

„În calitate de șef al Ministerului Public, consider că este momentul să dăm o eficiență sporită dispozițiilor articolului 131 din Constituția României. Vă rog să îmi permiteți să vă reamintesc doar conținutul alineatului 3: ‘Parchetele funcționează pe lângă instanțele de judecată, conduc și supraveghează activitatea de cercetare penală a poliției judiciare, în condițiile legii’. Se poate observa că reorganizarea parchetelor este strâns legată de o reorganizare a poliției judiciare. Structurile specializate ale Ministerului Public — DNA și DIICOT — beneficiază de corpuri polițienești specializate, eficiența acestui mod de lucru fiind validată de rezultatele deosebite obținute. Este momentul să instituim acest sistem la nivelul întregului Minister Public. În acest sens, consider că este oportună înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliție judiciară, constituită din ofițeri și agenți de poliție judiciară specializați, care să fie implicați exclusiv în efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor”, a afirmat duminică Tiberiu Nițu, citat de Agerpres.

Niţi a subliniat că „reforma instituțională a sistemului judiciar începută în anul 2004 este consolidată, cel mai important câștig — în ceea ce privește Ministerul Public — fiind impunerea — de iure și de facto — a statutului de magistrat al procurorului”.

„Acest statut reprezintă — pentru noi, dar și pentru cetățeni — una dintre garanțiile faptului că ne putem exercita profesia în mod imparțial și independent. Cu toții cunoaștem și recunoaștem pașii importanți care s-au făcut în ultimii ani pentru ridicarea standardelor calității actului de justiție. Am fost, în egală măsură, beneficiarii dar și artizanii reformelor”, a adăugat Nițu.

Procurorul general a amintit că „justiția este, în primul rând, un serviciu public”.

„În consecință, unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a calității actului de justiție, a muncii judecătorilor și procurorilor, este percepția opiniei publice asupra activității noastre. Ori, după cum bine știți, gradul de încredere al populației în justiție se află, de multă vreme, pe un trend ascendent. Mai mult, un sondaj de opinie realizat în luna mai a.c. arată că 30 % dintre români consideră Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, alte instituții indicate de intervievați obținând procente mai mici”, a mai spus Nițu.

El a solicitat sprijin pentru luarea de măsuri rapide pentru reorganizarea parchetelor și rezolvarea problemei distribuției neuniforme a resurselor umane în Ministerul Public.

„Echilibrarea volumului de activitate, jurisprudența unitară la nivelul Ministerului Public, raționalizarea parchetelor sunt și obiective în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Consider că acest proiect de raționalizare a parchetelor împreună cu reorganizarea poliției judiciare reprezintă măsuri esențiale și obligatorii pentru a desăvârși reformele din ultimii ani. Sunt convins că raționalizarea parchetelor ar duce la o echilibrare a volumului de activitate, înlăturând dezechilibrele existente atât în plan vertical, între unitățile de parchet de grade diferite, cât și în plan orizontal, între unitățile de parchet de același grad”, a afirmat Nițu.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Sfaturi utile dacă ai uitat hainele în mașina de spălat. Cum scapi de miros
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Unde și cum pot vota românii la alegerile prezidențiale! Obligații pentru cei care votează în localitatea de reședință
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile