Producătorii de generice vor o dezbatere despre reglementarea prețurilor la medicamente

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) și-a exprimat "dezamăgirea", vineri, față de proiectul de hotărâre de guvern privind metodologia de calcul al prețurilor medicamentelor, lansat în consultare publică, și solicită Ministerului Sănătății organizarea unei dezbateri ample cu toate părțile implicate.

14 oct. 2016, 10:35
Producătorii de generice vor o dezbatere despre reglementarea prețurilor la medicamente

APMGR atrage atenția că noul proiect este doar o revizuire a vechiului ordin de prețuri și nu ameliorează în niciun fel situația gravă în care se află medicamentele generice, care rămân discriminate prin aplicarea aceleiași duble referențieri, la cel mai mic preț din 12 țări de referință și la 65% din prețul medicamentului inovativ„, afirmă reprezentanții asociației într-un comunicat.

În opinia acestora, schimbarea metodologiei de calcul doar pentru un număr limitat de medicamente, cele aflate pe lista Organizației Mondiale a Sănătății ca medicamente esențiale, nu poate avea un impact benefic atât timp cât acestea vor continua să fie penalizate de efectele „negative” ale taxei clawback, aplicată nediferențiat, atât medicamentelor generice, cât și celor inovative.

Citeşte şi Asociaţiile de pacienţi îi cer ministrului Sănătăţii să facă publică lista celor 56 de medicamente esenţiale

În aceste condiții, mii de medicamente generice esențiale cu prețuri accesibile vor continua să dispară în mod accelerat de pe piață în perioada imediat următoare„, susțin producătorii de medicamente generice.

În plus, APMGR consideră că micșorarea în trepte a prețului medicamentelor inovative ieșite de sub brevet nu asigură un mediu concurențial pentru medicamentele generice, în condițiile în care această reducere graduală a prețului nu este aplicabilă și genericelor.

În loc de o schimbare de abordare a strategiei medicamentului, noua metodologie nu este decât o cosmetizare a vechii politici, al cărei eșec a fost deja dovedit de dispariția medicamentelor de pe piață. (…) Facem un apel către Ministerul Sănătății și prim-ministrul Dacian Cioloș de a organiza o dezbatere reală despre modul în care România vrea să asigure accesul la tratament al pacienților„, subliniază Laurențiu Mihai, directorul executiv al APMGR, potrivit comunicatului de presă.

APMGR este de părere că o strategie a medicamentului în România nu are nevoie de revizuiri „minore” ale vechilor politici, ci de o abordare „complexă”, care să includă, pe lângă măsuri administrative legate de preț, și măsuri fiscale, precum introducerea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Citeşte şi Scad preţurile la 452 de medicamente inovatoare. Iată cum puteţi reclama dacă nu le găsiţi în farmacii