Producătorii europeni de autoturisme depăşesc majoritatea producătorilor asiatici în „cursa verde”

Producătorii europeni de automobile sunt mai bine plasaţi decât majoritatea celor asiatici în cursa pentru atingerea ţintei de emisii de CO2, de 95 gr./km, în 2020, conform raportului despre producătorii de automobile, pe anul 2012, al organizaţiei Transport&Environment.

RomaniaTV.net
05 dec. 2012, 13:15
Producătorii europeni de autoturisme depăşesc majoritatea producătorilor asiatici în „cursa verde”

Raportul monitorizează progresele anuale realizate de constructorii europeni în domeniul reducerii consumului de carburant şi al emisiilor de CO2 ale noilor modele.În cursa pentru atingerea ţintei din 2020 – de 95 gr.CO2/km – toţi producătorii europeni (cu excepţia Daimler) se situează pe primele nouă locuri, în timp ce cinci din ultimele şase locuri sunt ocupate de producătorii asiatici, transmite asociaţia Terra Mileniul III.

Începând cu anul 2006, raportul „Cât de curate sunt automobilele Europei” evaluează eforturile individuale ale producătorilor de a reduce emisiile de CO2, concentrându-şi atenţia pe modul în care fiecare constructor este poziţionat pentru a respecta standardele obligatorii de emisii fixate de către Comisia Europeană pentru anul 2015. În acest an raportul analizează – pentru prima oară – cât de bine sunt plasaţi producătorii şi pentru atingerea ţintei de 95 gr.CO2/km, propusă de CE pentru anul 2020, ajungând la concluzia că acest standard va fi atins mult mai uşor decât au pretins constructorii de autovehicule.

Conform raportului, în anul 2011, pe ansamblu, industria constructoare de automobile a redus emisiile de CO2 şi consumul de carburant cu 3.3%. Acest lucru înseamnă că ţinta pentru 2015 – de 130 gr.CO2/km – este, în medie, la o distanţă de numai 4%. Fiat, Toyota şi Peugeot-Citroën s-au încadrat în limita de emisii pentru 2015 cu patru ani mai devreme.

Progresul general anual de reducere a emisiilor a fost, în ultimii patru ani, de 4%. Luând în considerare îmbunătăţirile recente şi poziţiile actuale, raportul estimează că, pentru a atinge ţinta de 95 gr.CO2/km, până în 2020, producătorii europeni vor avea nevoie de o rată anuală de îmbunătăţire a eficienţei consumului de carburant de numai 3,8%, mai spune asociaţia Terra Mileniul III.

„Ştiam deja că producătorii europeni sunt pe cale să depăşească cu o marjă mare ţinta pentru 2015. Acum ştim că cei mai mulţi dintre ei sunt pe cale să o îndeplinească şi pe cea din 2020, fiind în general mult mai bine plasaţi decât concurenţii lor din Asia. Din acest motiv trebuie să acţionăm acum pentru fixarea unui standard de 60 gr.CO2/km pentru anul 2025. În joc nu este doar viitorul planetei, ci şi economiile conducătorilor auto, realizate pe seama consumului mai mic de carburant al autovehiculelor cu emisii reduse”, a declarat Jos Dings, directorul T&E.

Raportul citează, de asemenea, dovezi îngrijorătoare despre faptul că producătorii micşorează cifrele oficiale de reducere a consumului de carburant şi a emisiilor nu numai prin îmbunătăţirile tehnologice aduse automobilelor, ci şi prin „optimizarea” modului de testare a acestora. Drept urmare, decalajul între consumul oficial şi cel din lumea reală al autovehiculelor este din ce în ce mai mare.

Greg Archer, manager de proiect pentru autovehicule curate al T&E, afirmă că „este evident că progresele unor producători nu vin din îmbunătăţiri tehnologice ale eficienţei consumului, ci din manipularea modului în care sunt testate automobilele. Această practică ar trebui interzisă; 95 gr.CO2/km la teste ar trebui să însemne 95 gr.CO2/km şi pe şosea. În caz contrar, limitele emisiilor ar trebui diminuate în mod corespunzător, în aşa fel încât să compenseze eficienţa mai redusă a consumului de carburant.”

Într-un clasament al mediei emisiilor autoturismelor noi înregistrate în UE în anul 2011, România se situează pe locul 14. În anul respectiv, în ţara noastră au fost înregistrate 81.600 de autoturisme noi, cu o medie a emisiilor de 140,8 gr.CO2/km. Comparativ cu anul 2010, s-a înregistrat o reducere a emisiilor de 5,2%, care a plasat ţara noastră pe locul 7 în ceea ce priveşte progresul înregistrat faţă de anul anterior.