Producţia de gaze şi livrarea din depozite sunt la limita maximă

Ministerul Economiei susţine că toţi consumatorii de gaze au fost alimentaţi corespunzător, iar pentru următoarele zile sunt asigurate sursele necesare de gaze naturale.

RomaniaTV.net
01 feb. 2012, 16:42
Producţia de gaze şi livrarea din depozite sunt la limita maximă

Producţia internă de gaze şi livrarea din depozitele subterane se derulează la limitele tehnice maxime admise pentru a acoperi consumul la nivel naţional, care marţi a ajuns la un nivel istoric, de 71,5 milioane metri cubi/zi, pe fondul temperaturilor scăzute, potrivit Ministerului Economiei.

„Consumul de gaze naturale înregistrat marţi la nivel naţional a atins maximul ultimei perioade de temperaturi scăzute, cifrându-se la 71,5 milioane metri cubi. (…) Producţia internă şi extracţia din depozite sunt la valorile maxime permise din punct de vedere tehnic, astfel încât completarea consumului se face din import”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Din producţia internă au fot asigurate marţi 23 milioane metri cubi de gaze, iar din depozite au fost extrase 31 milioane metri cubi, ceea ce înseamnă că de la intern s-au asigurat 54 de milioane de metri cubi. Concomitent, gazele importate au atins nivelul de 17,5 milioane metri cubi.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie, a declarat marţi, că din cauza consumului record de gaze, au fost majorate importurile de gaze, dar deocamdată nu se impune declanşarea situaţiei de urgenţă.

Meteorologii au emis luni o avertizare cod portocaliu de ger, valabilă până vineri, pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea, unde temperaturile minime vor fi, în general, între – 27 şi – 17 grade.