Produsele continuă să se scumpească. Care sunt cele mai afectate alimente

Produsele continuă să se scumpească. În ultimele luni, industria alimentară a surprins neplăcut românii cu preţurile ridicate care sunt la rafturi. Potrivit statisticilor, oamenii resimt în propriile buzunare atunci când umplu un coș de cumpărături.

23 sept. 2022, 19:18
Produsele continuă să se scumpească. Care sunt cele mai afectate alimente
Produsele continuă să se scumpească

Produsele continuă să se scumpească. Potrivit autorităților, luna octombrie nu aduce vești foarte bune pentru români, întrucât prețurile pentru anumite alimente, precum produsele bio, ar putea crește cu până la 50%. Alimentele de origine animală s-au scumpit și ele, în ultimele săptămâni. La măcelării, prețurile pentru un piept de pui dezosat, frigărui de pui sau o porție de aripioare de pui s-au dublat față de luna august 2022.

Citeşte şi: ANPC a dat ordinul: comercianții, obligați să afișeze conținutul produselor, respectiv caloriile din alimentele puse la vânzare

Produsele continuă să se scumpească

În urma secetei din vara lui 2022, ce ar fi distrus milioane de hectare de cereale, efectele schimbărilor climatice se resimt în România. Astfel, oficialii anunță noi scumpiri în țara noastră, în toamna acestui an. Aceste noi tarife vizează, în special, produsele lactate, produsele din carne și ouăle. Conform autorităților, carnea, ouăle și laptele vor avea prețuri foarte mari și vor fi la nivel cu fructele de mare.

La sfârşitul anului agricol, fermierii estimează că produsele din carne de porc vor crește cu 30%, în timp ce ouăle și produsele lactate ar putea înregistra majorări de 20%.

Sunt mai multe motive: combustibilul, energia, gazul, forța de muncă și hrana pentru animale. Dacă un crescător cumpăra înainte cu 80 de bani kg de porumb sau grâu, anul ăsta prețul este dublu”, au mărturisit comercianții la Antena 3.

Prețuri înghețate de Carrefour pentru 30 de alimente de bază

Carrefour a întocmit o listă cu 30 de produse ale căror prețuri urmează să fie înghețate până pe data de 8 ianuarie, cu scopul atenuării impactului inflației asupra consumatorilor. De pe această listă fac parte legume ambalate, conserve de ton, ulei de floarea soarelui, ciocolată, suc. Au fost lăsate produse proaspete, cum ar fi ouă, fructe sau lapte.

Produsele care fac parte din această listă sunt prezente în orice cămară”, spune lanțul francez de distribuție pe site-ul său, unde ieri dimineață a publicat detaliile produselor care compun promoția, toate de marcă proprie. Costă în total 30 de euro, dar pot fi achiziționate individual.

Înainte cu câteva zile de lansarea acestei oferte, ministrul Muncii și Economiei Sociale din Spania, Yolanda Díaz, a lansat o propunere controversată care încurajează marile grupuri de distribuție, inclusiv Carrefour, să limiteze prețurile unei serii de produse de bază din coșul de cumpărături.

Produsele aflate pe lista Carrefour sunt chiar de la marca sa, iar, conform companiei, ele „sunt oferite la cel mai mic preț de pe piață”. Prețurile vor rămâne neschimbate până pe 8 ianuarie 2023 și produsele pot fi achiziționate separat. Nu e necesar să cumpărați întregul lot, care este disponibil în toate unitățile grupului și pe web. (Citeşte AICI continuarea)