Produsele cu făină de greier intră în două dintre cele mai mari lanțuri de hypermarketuri din România

Comisia Europeana a aprobat recent făina de greieri pentru compoziția alimentelor. Produsele cu această făină vor fi în curând disponibile în magazine precum Lidl, Aldi și alte lanțuri similare.

18 mart. 2023, 22:23
Produsele cu făină de greier intră în două dintre cele mai mari lanțuri de hypermarketuri din România

Greierii sunt considerați comestibili după ce au fost congelați, uscati sau tranformați în pudra, conform reglementărilor. Cu toate acestea, companiile alimentare proeminente au încorporat extracte de insecte în produsele lor de ceva timp. Acestea sunt produse de marcă de uz casnic care sunt disponibile pe scară largă în magazine precum Kaufland, Lidl și Aldi.

Utilizarea insectelor procesate în consumabile este adesea acoperită de o lacună de etichetare, deoarece este de obicei listată ca colorant E 120. Colorantul este extras de obicei din insectele care locuiesc în cactusi, care sunt fierte și zdrobite pentru a produce un pigment roșu.

Este frecvent denumită „roșu carmin” sau „carmin” și poartă, de asemenea, numele „CI 75470” sau „cocenială” în produse cosmetice. Aceste nume se găsesc de obicei pe etichetele diferitelor produse alimentare și cosmetice.

Aceste insecte pot fi găsite, de exemplu, în M&M’s Crisp, dar și în iaurturile Müller și Danone. Colorantul din insecte se găsește și în drajeurile Skittles, gumele Haribo, băuturile roșii, dulcețurile de căpșuni și zmeură și siropurile dulci. În plus, colorantul poate fi găsit în cârnați, ketchup și chipsuri, scrie Ziarulromanesc.de.

Citește și: Ce amendă primesc șoferii care nu fac asta când parchează. Detaliul din Codul Rutier pe care puţini îl ştiu!

Magazinele din UE aprovizionează acum produse făcute cu făină de greieri de casă, aprobată recent pentru compoziția alimentelor de către Comisia Europeană. Această făină versatilă poate fi încorporată într-o varietate de produse, inclusiv paste, pâine, fursecuri, pizza, cereale și batoane. Este important de reținut că, în conformitate cu reglementările UE, prezența făinii de insecte trebuie să fie clar etichetată pe toate produsele.

Numele științifice ale insectelor au prioritate pe etichetele produselor comestibile făcute cu făină de greieri, cum ar fi pâinea, biscuiții, pastele și amestecurile sau batoanele pentru copt. Deci, pe etichetă se va scrie „Acheta domesticus” pentru alimentele pe bază de făină de greieri. În plus, produsele derivate din gândacii de bălegar, cum ar fi alimentele congelate, paste, uscate și sub formă de pudră, sunt etichetate ca „Tenebrio Molitor”. În mod similar, lăcustele migratoare poartă numele „Locusta migratoria” pe etichetă.

Acest lucru nu exclude însă că pe ambalaj pot exista și alte indicații vizibile cu privire la utilizarea făinii de insecte sau similare. Produsele pe bază de insecte se disting adesea printr-un preț ridicat.

Citește și: Surpriză uriaşă: de unde vin, de fapt, mezelurile de la Lidl. Românii habar n-aveau de asta!