Produsele de patiserie se schimbă de la 1 aprilie. Ingredientul care va face diferenţa!

Toţi românii trebuie să ştie asta. Producătoriişi proprietarii de restaurante şi fast food-uri sunt obligaţi să reducă acizii graşi din alimente, începând de la 1 aprilie.

31 mart. 2021, 23:49
Produsele de patiserie se schimbă de la 1 aprilie. Ingredientul care va face diferenţa!

Produsele de patiserie se schimbă de la 1 aprilie. Acestea sunt unele dintre cele mai dăunătoare grăsimi pe care le putem găsi în patiserie şi panificaţie, margarină, chipsuri sau carne prăjită.

Produsele de patiserie se schimbă de la 1 aprilie. Ingredientul care va face diferenţa!

Acestea pot  cauza atac cerebral, infarct sau diabet. Legea stabileşte că într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la suta de grame de produs. Cine nu respectă, primeşte amendă de până 30.000 de lei.

Cresc nivelul colesterolului rău şi îl scad pe cel bun. Această combinaţie duce la apariţia unor afecţiuni cardiace. Dar totodată, creşte riscul de infarct, de atac cerebral, diabet sau cancer. Se estimează că reducerea grăsimilor trans în alimente ar duce la salvarea a 2.000 de persoane, doar în România.

Alexandru Ciric,directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare: “Pentru un consumator, pericolul este destul de mare. Pericolul de deces prin boli cardiovasculare la nivel European se situează între 20 şi 32 la sută.”

Acizii graşi trans se găsesc în mod natural în anumite tipuri de carne şi în lactate grase. Dar rău ne fac cele artificiale, care apar atunci când producătorii transformă uleiul vegetal din lichid în solid. Uleiul capătă astfel consistența untului şi poate fi folosit în industria alimentară.

Conf. Dr. Nicoleta Chira, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor Universitatea Politehnică Bucureşti: “Cel mai bine ar fi o singură dată de două, de trei, dar cu durată mică între prăjiri. Vedeţi că de multe ori trecem pe lângă aceste mici afaceri şi pur simplu ne şochează mirosul neplăcut care se degajă de la procesul de prăjire. Mirosul ăla neplăcut e generat de nişte produşi de degradare ai grăsimilor care sunt nocivi pentru sănătate.”

Trei ani i-a luat Parlamentului să aprobe legea care limitează cantitatea de acizi graşi trans în alimente. Se aplică de la 1 aprilie şi stabileşte că într-o sută de grame de produs nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de grăsimi.

Citeşte şi: România e țara covrigilor și a produselor de patiserie. Numărul de simigerii, covrigării şi gogoşerii a crescut de şase ori într-un deceniu, până la 3.800. Care sunt județele în care se află cele mai multe