România e țara covrigilor și a produselor de patiserie. Numărul de simigerii, covrigării şi gogoşerii a crescut de şase ori într-un deceniu, până la 3.800. Care sunt județele în care se află cele mai multe

România are aproape 3.800 de covrigării, de şase ori mai mult decât acum un deceniu: cele mai multe se află în Capitală. În ultimii ani covrigăriile au devenit destinaţia zilnică pentru micul dejun pentru tot mai mulţi români.

23 dec. 2020, 16:13
România e țara covrigilor și a produselor de patiserie. Numărul de simigerii, covrigării şi gogoşerii a crescut de şase ori într-un deceniu, până la 3.800. Care sunt județele în care se află cele mai multe

România e țara covrigilor și a produselor de patiserie.

Numărul de simigerii, covrigării, gogoşerii sau plăcintării din România a crescut de peste şase ori din 2009 până la finalul lunii octombrie 2020. S-a ajuns la aproape 3.800 de astfel de unităţi, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

România e țara covrigilor și a produselor de patiserie. Experiții din sectorul de morărit şi panificaţie sunt de părere că numărul lor a crescut odată cu creşterea economică, iar multe au apărut în anii 2017 şi 2018, când au fost acordate fonduri pentru IMM-uri prin programul guvernamental Start-Up Nation. Mai mult, aceștia au mai explicat că, în ultimii ani, covrigăriile au devenit destinaţia zilnică pentru micul dejun pentru tot mai mulţi români, motiv pentru care şi numărul acestor unităţi a crescut semnificativ.

Luca, Petru, Matei şi Gigi sunt cei mai mari patru producători de pe piaţa covrigilor din România. Au 200 de magazine şi afaceri de peste 230 milioane de lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la reprezentanţii companiilor şi de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Afacerile cu covrigi sau produse de patiserie sunt unele dintre cele mai rezistente în perioade de criză. Avantajul lor este că produsele se vând tot timpul anului, amplasarea unităţilor într-un loc cât de cât circulat înlocuieşte investiţiile în marketing şi publicitate, iar preţul lor foarte mic atrage şi un număr mare de clienţi, vânzările de covrigi, cel puţin, fiind în număr de câteva mii de bucăti pe zi, mai afirmă specialiştii din domeniu. Astfel, deşi de-a lungul anilor România a pierdut peste 1.000 de unităţi de tip simigerie, covrigărie sau gogoşerie, din 2009 până în prezent numărul lor a ajuns la 3.784, mai mare cu peste 3.000 faţă de acum un deceniu, mai arată datele de la ANSVSA.

Capitala are cele mai multe simigerii, covrigării, gogoşerii, se regăsesc în număr de 722, apoi Argeş (306) și judeţul Arad (277). În București, anul trecut şi în acest an au fost deschise peste 70 de unităţi noi, jumătate deschizându-şi ferestrele în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19.

În primele zece judeţe din ţară sunt 2.657 de simigerii, covrigării, gogoşerii, adică 70% din numărul total de unităţi din ţară. Astfel, datele arată că cei mai „flămânzi” oameni se află în Bucureşti, în Muntenia, în Banat şi în centrul ţării, cele mai puţine fiind în zona Moldovei, în judeţe ca Galaţi, Botoşani sau Iaşi.

Nu există date privind valoarea acestei pieţe, însă se ştie că este puternic fragmentată, multe companii având o singură unitate pe care o operează, iar multe având locaţii doar într-un oraş.

România a exportat anul trecut produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi şi produse similare în valoare de 171 milioane de euro şi a importat în valoare de 368 milioane de euro, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Citește și Soluţia ingenioasă găsită de hotelierii români pentru a avea clienţi la masă în restaurant