Produsele electronice și electrocasnice vor avea perioadă de garanție mai mare

Parlamentul European a votat noul regulament care va schimba piața electronicelor și electrocasnicelor. Cu 544 de voturi pentru și doar 18 împotrivă, s-a stabilit că produsele electronice și electrocasnice vor avea perioadă de garanție mai mare.

12 mai 2023, 10:01
Produsele electronice și electrocasnice vor avea perioadă de garanție mai mare

Electrocasnicele, telefoanele sau chiar centralele de apartament vor avea o durată de viață mai lungă și vor putea fi reparate mai ușor. Cu 544 de voturi pentru și doar 18 împotrivă, Parlamentul European a decis ca produsele electronice și electrocasnice să aibă o perioadă de garanție mai mare.

Astfel, fiecare aparat va avea o etichetă pe care va scrie perioada în care producătorul este obligat să îl repare și să ofere piese pentru el, potrivit stirileprotv.ro.

Regulamentul votat joi va fi obligatoriu pentru toate țările Uniunii Europene.

Citește și: Electrocasnicele lăsate în priză consumă curent chiar dacă sunt închise. Cum poți economisi sute de lei la factura anuală

„Reglementarea pune capăt practicii producătorilor de a refuza repararea unui produs care are poate daune minore. Respectiv, acest termen de reparare este obligatoriu, dar și procentul, asta înseamnă că pentru un defect minor producătorul nu mai poate să refuze repararea sau să ne oblige să cumpărăm unul nou cu o valoare foarte mare. Eticheta va conține și măsura în care bunul poate fi reparat, respectiv de la 100%, adică în întregime sau un procent mai mic”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Citește și: Veste bună pentru români! Centralele de apartament ar putea fi schimbate prin programul ”Rabla pentru electrocasnice”

„Consumatorul va avea ocazia să își repare produsul mult mau ușor, mai ieftin și evident nu va fi legat de un singur service sau două care sunt autorizate de producători. Aceste intervenții vor fi posibile atât în timpul garanției, cât și după expirarea acesteia, ceea ce ne face să înțelegem că un produs nu va fi aruncat doar pentru că are o baterie defectă sau un cablu stricat care poate fi foarte ușor reparat”, a explicat un manager de service.

Fiecare produs va avea un scor de reparație – cu cât va fi mai ușor de reparat, cu atât va avea un scor mai mare. Și ca să obțină acest scor, producătorii trebuie să regândească produsele.