Produsul alimentar care a ajuns să fie păzit cu „lacătul”. Un kilogram a ajuns să coste peste 100 de lei

Care este produsul care s-a scumpit enorm în 2022? A ajuns să coste atât de mult încât marile magazine au ales să îl protejeze în cutii cu alarmă. În prezent, un kilogram costă mai mult de 100 de lei.

27 ian. 2023, 13:36
Produsul alimentar care a ajuns să fie păzit cu „lacătul”. Un kilogram a ajuns să coste peste 100 de lei
Care este produsul care a ajuns să coste o avere

Românii sunt îngenunchiați de scumpirile uriașe. Produsele pe care odinioară la consideram „alimente de bază” au ajuns să reprezinte un lux pentru marea majoritatea a populației. Lipsa banilor și disperarea a ajuns să îi împingă pe români către gesturi necugetate. Furturile din magazine au început să fie tot mai frecvente, așa că marile magazine au fost puse în situația de a-și proteja produsele cu mult mai multă atenție. Iată care e produsul care s-a scumpit cu 45%.

Citește și: Produsul pe care îl consumă românii zilnic vine la ofertă! Auchan aduce peste 330 de sortimente

Dat fiind că oamenii au realizat rapid că au o oportunitate foarte mare la casele „self service”, retailerii au fost obligați să își închidă produsele „de lux” în cutii de plastic protejate de o alarmă suplimentară.

„Este un efect al sărăcirii populaţiei, al scăderii puterii de cumpărare şi o dovadă a faptului că supermarketurile şi hipermarketurile au ajuns pentru o parte din populaţie ca nişte muzee, iar la muzee întotdeauna există tentaţia de a pune mâna pe un produs valoros, în acest caz pe o conservă, un pateu sau un jambon“, a comentat analistul economic Adrian Negrescu.

Care este produsul care a ajuns să coste o avere

După ce margarina și-a pierdut din popularitate, untul a câștigat teren, motiv pentru care și prețul său a crescut. Problemele au început să apară în 2022, când inflația și criza din energie au dus la scumpiri extreme pe toate categoriile de produs și de servicii. Numai în ultimul an untul s-a scumpit cu 45% faţă de anul anterior, iar acum un kilogram costă în jur de 100 de lei în retail. Pentru mulţi români untul a devenit un produs de lux, iar unii retaileri au început să-şi protejeze produsele de lux, fie ele produse alimentare de bază.

Ieri, într-un magazin Carrefour Expres din zona Dristor, untul brandul President, pateul şi conservele de ton brandul Rio mare, erau închise în cutii de plastic. Untul President cu 82% grăsime, de 250 g, costa 27,9 lei, astfel că un kilogram ajungea la 111,6 lei. Pateul de ton cu ardei Rio Mare de 115 g costa 19,5 lei, astfel că pentru un kilogram preţul era de aproape 170 de lei. Conservele din carne s-au scumpit cu 23% din decembrie 2021 până în decembrie anul trecut, iar conservele din peşte cu 14%, conform datelor INS.

Citește și: Gucci vinde husa pentru AirPods Max pentru 980 de dolari. Accesoriul este mai scump decât produsul pentru care a fost proiectat