Profesoara de Fizică de la Vianu care trimite elevii la NASA: Copiii sunt motivaţia mea ca profesor

În ultimii șapte ani, elevii de la Colegiul Național „Tudor Vianu” participă, în fiecare an, la un concurs organizat de NASA, unde mii de elevi din toată lumea se întrec în designul de stații spațiale. În 2012, elevii români au luat chiar premiul cel mare la „NASA Space Settlement Design”. Totul este posibil datorită unei profesoare de fizică deja renumite, Ioana Stoica. O femeie mică de statură, aprigă și plină de energie.

23 oct. 2017, 18:29
Profesoara de Fizică de la Vianu care trimite elevii la NASA: Copiii sunt motivaţia mea ca profesor

Doamna Stoica, așa cum îi spun elevii ei, are o calitate pe care rar o întâlnești în mediul preuniversitar românesc, inițiativă combinată cu un entuziasm aproape copilăresc. Atunci când povestește despre concursurile la care participă cu elevii săi, ai impresia că este ea însăși elev, atât de mult se implică și poate să vadă lucrurile din perspectiva lor.

Doamna Stoica mai are, deci, o calitate care o face să fie foarte îndrăgită de elevii săi, îi tratează ca de la egal la egal. „Viitorul României” a stat de vorbă cu profesoara Stoica, care ne-a povestit despre elevii ei „minunați și deștepți”, despre munca de profesor, despre liceul pe care îl adoră și despre lupta pe care o duce an de an pentru a strânge fonduri ca elevii să poată merge până în Statele Unite, unde sunt premiați de NASA pentru ingeniozitatea lor.

Viitorul României: În ce constă concursul NASA Space Settlement Design?

Ioana Stoica: Elevii trebuie să construiască o stație spațială, un așezământ spațial, care poate să fie undeva în vecinătatea unei planete sau într-un punct Lagrange (adică într-unul din cele cinci puncte care plasează un obiect sub influența directă a gravitației planetei astfel încât să se poată menține în echilibru). Elevii pot să aleagă un astfel de punct Lagrange sau pot plasa stația spațială pe orbina unei planete, ideea este să nu fie sub influență mare de radiații cosmice, astfel încât să aibă nevoie de scuturi de protecție foarte puternice pentru stația respectivă și să nu fie foarte departe de Pământ, ca să poată transporta provizii dacă nu sunt autonomi de la început.

Care sunt cele mai abordabile planete din sistemul nostru solar pentru o astfel de stație, în afară de Pământ?

Marte, dar putem vorbi și de sateliții unor planete, începând cu Luna.

Dar sateliții lui Jupiter?

Din păcate, în jurul lui Jupiter, nivelul de radiație este foarte crescut.

Elevii cu ce fel de idei vin?

Oooo, cei mai teribili sunt cei care își imaginează forma stației spațiale. Proiectul acesta este de echipă, implică multă rigoare științifică, dar și creativitate.

Citeşte interviul complet pe viitorulromaniei.ro