Profesor concediat pentru că a refuzat să predea online

Un profesor din Dâmboviţa a fost concediat pentru că a refuzat să predea online. Reamintim că începând de luni, 9 noiembrie, toate şcolile din România vor funcţiona în scenariul roşu, adică orele se vor desfășura exclusiv online.

06 nov. 2020, 17:27
Profesor concediat pentru că a refuzat să predea online

Potrivit unor surse din Ministerul Educaţiei, citate de educatieprivata.ro, profesorul de gimnaziu din Dâmbovița a fost concediat pentru că a refuzat să își susțină orele în sistem online. Aceleaşi surse precizează că decizia de desfacere a contractului a fost emisă în cursul săptămânii trecute.

De asemenea un profesor de liceu din Vrancea a fost sancționat prin reducerea salariului din același motiv, a refuzat să-şi ţină orele online. 

Ministerul Educaţiei: 4.502 de şcoli au trecut în scenariul roşu

Ministerul Educației și Cercetării monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel național, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ.

Prin urmare, astăzi, 6 noiembrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), se înregistrează următoarea situație:

– 7.967 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
– 5.187 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
– 4.502 unități de învățământ în Scenariul 3 (S3), care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Ministerul Educaţiei menţionează că dintre cele 4.502 unități aflate în această situație, 355 sunt în Scenariul 3 ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate,, iar 4.147 de unități de învățământ apar din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Ministerul Educaţiei reaminteşte că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Reprezentanţii elevilor acuză autorităţile de iresponsabilitate şi cer redeschiderea şcolilor acolo unde incidenţa este sub 3 la mie

Klaus Iohannis a anunţat că toate şcolile vor funcţiona în scenariul roşu

Reamintim că, joi, Klaus Iohannis a anunţat că toate școlile ar urma să treacă în format online în toată țara.

„Sunt necesare măsuri în plan național. Școlile să treacă toate în online”, a declarat Iohannis, înainte de ședința de guvern la care a participat în această seară.

De asemenea, preşedintele a anunţat noi restricţii din cauza numărului mare de cazuri de covid-19. 

„Măsurile de până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii obliogatoriu peste tot în țară.

Firmele și autoritățile trebuie pobligatoriu să-și decaleze programul de funcționare astfel încât și transportul public să circule cu încărcătură mult mai mică. Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei, dar să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale. Ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia. Vrem măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare”, a declarat Klaus Iohannis joi seară.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la rândul său, că decizia de trecere a școlilor în sistem online este valabilă timp de 30 de zile, după care va urma o evaluare a impactului acesteia asupra situației epidemiologice.

Citeşte şi Inspector şcolar: Şcoala nu e factor de răspândire a virusului. Ar trebuie să fie ultima închisă