Profesor, șef de ONG, atrage atenția: Purtarea măștii la copii e un act de tortură!

Asociația Pro Consumatori (APC) atrage atenția cu privire la normele sanitare din școli. ONG-ul, care spune că are activitate de 30 de ani, a formulat ministerelor Sănătății și al Educației o plângere prin care cere anularea ordinului comun MS-MEC cu privire la restricțiile impuse în unitățile școlare. 

RomaniaTV.net
12 oct. 2020, 13:20
Profesor, șef de ONG, atrage atenția: Purtarea măștii la copii e un act de tortură!

Documentul trimis instituțiilor de stat arată ca argunemnt ”juridic și științific” că purtarea măștii de către elevi ar fi chiar un act de tortură.

”Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) este membru fondator al Mişcării civice pentru o şcoală normală, structură de coordonare la nivel naţional pentru apărarea dreptului la o educaţie în condiţii de normalitate şi eficienţă pentru cei peste 2,5 milioane de elevi, astfel încât copiii acestei ţări să beneficieze de un învăţământ orientat pe valori, creativitate, capacităţi cognitive şi capacităţi volitive.

Având în vedere principiul participării şi responsabilităţii părinţilor din Legea educaţiei naţionale, unul din cele 21 de principii care guvernează învăţământul preuniversitar, Asociația Pro Consumatori a trimis astăzi, 12 octombrie 2020, prin poșta electronică la Ministerul Educației și Cercetării, respectiv Ministerul Sănătății, o plângere prealabilă împotriva Ordinului Comun al MS și MEC nr. 5487/1494/2020 publicat în MOF partea I 804/01.09.2020-pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învăţământ în condiţii de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-COV 2 și GHIDUL privind măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ, în perioada pandemiei COVID-19, prin intermediul căreia a solicitat în mod imperativ ANULAREA ACESTUI ACT, respectiv suspendarea tuturor procedurilor legate de el și a oricăror acte subsecvente ce decurg ca efect din acesta.”, se arată în comunicatul APC.

De asemenea, printre principalele motive se numără încălcarea în mod flagrant a legii fundamentală a țării – CONSTITUȚIA ROMÂNIEI, respectiv: art. 22 din Constituția României aliniat 1 “Dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei sunt garantate”, și aliniatul 2 “Nimeni nu poate fi supus torturii și niciunui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.”, dar și faptul că ”purtarea măștii de către copii, permanent, timp de mai multe ore consecutiv, reprezintă un act de tortură și rele tratamente aplicate minorilor, mai ales prin îngreunarea procesului de respirație liberă, corectă și completă.”. Totodată, în plângere e sublinat faptul că cele două instituții ale statului român NU au dreptul să impună aplicarea de substanțe „așa-zis” dezinfectante asupra copilului fără acordul părinților.

De atlfel, un chestionar al Consiliul Municipal al Elevilor București arată că 36.8% din respondenţi au reclamat că sunt elevi şi profesori care nu poartă corect masca de protecţie, ar 13% dintre respondenţi au precizat că elevilii NU beneficiază de săpun, dezinfectant, hârtie și apă caldă în grupurile sanitare din şcoli. Copiii acuză de asemenea că sălile de curs au devenit din ce în ce mai neaerisite. Încrederea și sentimentul de siguranță resimțite în timpul orelor de curs fizice s-au diminuat și ele, de la 3,7 la 3,5.

Asociația Pro consumatorilor, activitate în România de 30 de ani

Asociaţia Pro Consumatori reprezintă un ONG care a luat naștere încă din 1990. ”Organizaţie de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) este membru fondator al Mişcării civice pentru o şcoală normală, structură de coordonare la nivel naţional pentru apărarea dreptului la o educaţie în condiţii de normalitate şi eficienţă pentru cei peste 2,5 milioane de elevi, astfel încât copiii acestei ţări să beneficieze de un învăţământ orientat pe valori, creativitate, capacităţi cognitive şi capacităţi volitive.”