Profesor universitar premiat pentru cercetare în matematică, noul rector al Universităţii Alba Iulia

Profesorul universitar Daniel Breaz, în vârstă de 36 de ani, care a fost desemnat cel mai bun cercetător din lume într-un domeniu al matematicii pentru anul 2009, a fost ales, miercuri, rector al Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 07:05
Profesor universitar premiat pentru cercetare în matematică, noul rector al Universităţii Alba Iulia

Potrivit reprezentanţilor Universităţii „1 Decembrie 19182 din Alba Iulia, profesorul universitar Daniel Breaz a fost singurul candidat înscris pentru funcţia de rector al universităţii, el fiind ales, miercuri, printr-un scrutin la care au participat cadrele didactice, cercetătorii şi reprezentanţii studenţilor, informează Mediafax.

Noul rector al Universităţii din Alba Iulia urmează să îşi preia mandatul din 12 martie, când se încheie mandatul actualului rector, Achim Moise.

Daniel Breaz a declarat, miercuri seară, că îşi propune ca în următorii ani universitatea „să urce pe o poziţie superioară în clasificările făcute de minister”.

„Vreau ca universitatea să urce pe o poziţie superioară în clasificările făcute de minister în acest moment. Vreau ca universitatea să se dezvolte, să fie o universitate recunoscută şi mai mult, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional. Vreau să creionez în jurul meu o echipă care înseamnă absolut toţi colegii tineri şi colegii vârstnici, astfel încât să reuşesc să-i motivez în continuare să dezvoltăm universitatea, ca instituţia din Alba Iulia să devină o instituţie respectată în învăţământul superior din România şi nu numai”, a spus Breaz.

Întrebat dacă îşi propune să colaboreze cu vechiul rector al universităţii, Breaz a răspuns că apreciază experienţa acestuia şi de aceea va avea o colaborare foarte bună.

„Colaborarea cu vechiul rector va fi una foarte bună pentru că este un om cu experienţă şi cred că nu poate fi pusă la îndoială experienţa pe care o are, aşa că din punctul meu de vedere va fi o colaborare foarte bună”, a spus Breaz.

Daniel Breaz împlineşte 37 de ani luna viitoare, fiind în prezent cel mai tânăr rector al unei universităţi din România.

Breaz a fost preşedinte executiv al PSD Alba, funcţie din care şi-a dat demisia în această lună pentru a candida la funcţia de rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Totodată, el este consilier local în Alba Iulia.

Breaz declara că a renunţat la funcţia politică pe care o avea deoarece nu a dorit să existe nicio incompatibilitate pentru candidatura sa, având în vedere faptul că în legea educaţiei se specifică faptul că rectorul nu trebuie să deţină nicio funcţie într-un partid politic.

Daniel Breaz este doctor în matematică şi unul dintre cei mai tineri profesori universitari din România.

El are publicate zece cărţi de specialitate şi peste o sută de articole ştiinţifice, având colaborări cu universităţi din Japonia, Canada, Turcia sau Egipt. Breaz este coordonatorul Conferinţei Internaţionale de Matematică, găzduită anual de Universitatea din Alba Iulia.

În 2010, Daniel Breaz a primit din partea Institutului de Cercetare pentru Ştiinţe Matematice din cadrul Universităţii Kyoto din Japonia premiul de cel mai bun cercetător din lume al anului 2009 în teoria geometrică a funcţiilor.

Potrivit declaraţiei de avere depuse de Breaz în vara anului trecut, el are depozite bancare de peste 130.000 de lei şi 10.000 de euro. Breaz are un apartament de 66 de metri pătraţi în Alba Iulia, un autoturism Logan din 2006 şi aproape 6.000 de metri pătraţi de teren agricol în localitatea Obreja.

Breaz a câştigat, în anul 2010, din activităţi didactice şi de cercetare în cadrul Unievrsităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia 108.229 lei, iar soţia sa, cadru didactic la aceeaşi instituţie, 86.929 lei. Daniel Breaz a mai obţinut venituri în valoare de 4.400 de lei şi din indemnizaţia de consilier local în Alba Iulia.