Profesorii au prioritate la vaccinare, scenariul HIBRID dispare, a anunţat ministrul Sorin Cîmpeanu

Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi o şedinţă de lucru la Palatul Cotroceni pe tema redeschiderii şcolilor începând din 8 februarie, şi a anunţat că majoritatea cursurilor vor fi reluate, în funcţie de trei scenarii legate de incidenţa Covid pe ultimele 14 zile din fiecare judeţ.

14 ian. 2021, 20:04
Profesorii au prioritate la vaccinare, scenariul HIBRID dispare, a anunţat ministrul Sorin Cîmpeanu

Profesorii vor avea prioritate la vaccinare, a declarat joi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, conform căruia majoritatea şcolilor se vor redeschide pe 8 februarie, odată cu startul celui de-al doilea semestru.

„Începând de mâine, 15 ianuarie, personalul din învăţământ va avea prioritate la vaccinare. Am lansat acea interogare privitoare la disponibilitatea pentru vaccinare tocmai pentru a programa numărul de doze necesar pentru personalul din învăţământ. Se vor vaccina numai cei care vor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Acesta a spus că totul se face cu sprijinul medicului Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dar nu a ştiut să spună şi cum se vor putea programa profesorii cu prioritate.

În plus, Sorin Cîmpeanu a afirmat că a cerut şi ca toate cabinetele medicale din şcoli să rămână deschise.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi seară că scenariul hibrid nu va mai exista din 8 februarie, atunci când ar urma ca elevii să revină în școli. „Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient și mi se pare mai eficient așa. Unul dintre motivele pentru renunțarea la varianta hibrid este acela că profesorilor le e imposibil să aibă grijă de jumătate de elevi în clasă și de cealaltă jumătate în online, în același timp”, a declarat Ministrul Educației la Digi24.

Profesorii vor avea prioritate, dar doar jumătate vor să se vaccineze

Sorin Cîmpeanu spune că aproape 50 la sută din personalul din învăţământul preuniversitat îşi doreşte să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„Am urmarit situatia curenta, aproape 50% din personalul din invatamantul preuniversitar doreste, iar universitarul a ajuns la peste 60%, excluzand cadrele didactice care sunt si medici si s-au vaccinat deja”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Citeşte şi: Bursele pentru elevi au fost aprobate în Sectorul 1. Ce bani vor primi elevii

Întrebat joi seară, într-o intervenţie telefonică la TVR, dacă îşi asumă riscul ca şcolile să devină focare de COVID-19, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a răspuns: „Nu am niciun motiv să nu iau în considerare opiniile specialiştilor (…) şi aprecierea a fost că acest risc este gestionabil”.El a subliniat importanţa campaniilor de informare cu privire la vaccinarea anti-COVID.

„Disponibilitatea de vaccinare este un parametru important. Rezultatele vaccinării se vor vedea după ce se va face şi vaccinarea şi rapelul. Mulţumesc pentru înţelegere cu privire la prioritatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Am avut această înţelegere şi este de apreciat”, a declarat ministrul Educaţiei.Ministrul a menţionat, răspunzând unei întrebări, că „nu vor exista diferenţe de statut” între profesorii care vor accepta vaccinarea şi cei care refuză imunizarea împotriva noului coronavirus.

„Este foarte important să precizăm că toate celelalte reguli vor trebui respectate”, a mai spus Cîmpeanu.El a precizat că decizia privind redeschiderea şcolilor a fost „adoptată prin consens”; ţinându-se cont de dreptul la educaţie, dar şi la cel la sănătate.

„Important este să ne putem păstra pe acelaşi palier sau să avem scăderi sau să nu avem creşteri semnificative”, a precizat ministrul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Şeful statului a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.