Profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, transmite Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Guvernul nu a acceptat nicio variantă propusă de federațiile sindicale

Toți profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, după ce a fost eliminată de Guvern prevederea ca sporul de doctorat să fie plătit în urma unei verificări anuale.

01 mart. 2024, 18:43
Profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, transmite Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Guvernul nu a acceptat nicio variantă propusă de federațiile sindicale

Mai exact, OUG nr. 10 din 22 februarie 2024, care modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și alte acte normative, a fost adoptată fără excepția ca profesorii să fie verificați anual.

„Guvernul României nu a fost de acord cu niciuna dintre variantele propuse de federațiile sindicale. În aceste condiții, plata indemnizației de doctorat se va efectua în urma verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatului, conform OUG nr. 115/2023”, se arată în informarea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

„FSLI, alături de celelalte federații sindicale, a solicitat Premierului României exceptarea personalului didactic de la regula verificării realizate prin evaluarea lunară a angajatorului. Prin adresa comună din 30 ianuarie 2024, federațiile sindicale au atras atenția asupra situației create în sistemul de învățământ ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor art. XXXVIII din O.U.G. nr. 115/2023: „Modificarea tuturor fișelor de post generează o birocrație excesivă și nejustificată a actului educațional și a procesului de învățământ din unitățile și instituțiile de învățământ, cu atât mai mult cu cât calitatea actului de instrucție și educație și rezultatele predării nu pot fi transpuse în rezultate cuantificabile lunar”.”

Citește și Profesorii iau bani înainte de Paște. Ministerul Educației așteaptă listele de la inspectoratele școlare

Sindicatele profesorilor au anunțat, pe 1 februarie, că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat. Pentru plata sporului de doctorat pentru profesorii din învățământul preuniversitar și superior verificarea se va face printr-o evaluarea anuală, nu lunară.

Proiectul de OUG a fost adoptat de Guvern și a fost eliminată prevederea referitoare la verificarea anuală, ceea ce înseamnă că sporul pentru titlul de doctor este plătit doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar lunar, conform OUG 115/2023.

Condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare a fost inclusă în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din mai 2023, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicată în Monitorul Oficial.

Citește și Ciolacu anunţă „Masă sănătoasă” în 1.200 de şcoli. Veste bună pentru 450.000 de elevi

Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat.

Guvernul a aprobat condiționarea sporului de doctorat de verificări suplimentare în decembrie 2023, deși Consiliul Legislativ a solicitat eliminarea prevederii pentru că are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat.

Un specialist într-un domeniu, care deține și titlul de doctor, folosește pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu toate cunoștințele dobândite pe parcursul formării universitare, postuniversitare sau continue, neputând fi separate cunoștințele și abilitățile atestate prin titlul de doctor, de cele dobândite prin alte modalități de formare, potrivit Consiliului Legislativ.