Profesorii din România ar putea fi evaluaţi de elevi la finalul fiecărui semestru. La ce întrebări vor răspunde copiii

Elevii din România ar putea să îşi evalueze profesorii la finalul fiecărui semestru. Ministerul Educaţiei lucrează la o metodologie de consultare a elevilor, colectându-se astfel date despre cum este atmosfera de la clasă, ritmul de parcurgere al materiei sau utilizarea metodelor inovative de predare.

19 apr. 2021, 17:19
Profesorii din România ar putea fi evaluaţi de elevi la finalul fiecărui semestru. La ce întrebări vor răspunde copiii

„Ministerul Educației este în proces de elaborare a unei metodologii de consultare a elevilor la finalul fiecărui semestru, în așa fel încât să se colecteze feedback” despre profesorii lor, iar acesta să fie folosit în evaluarea cadrelor didactice, a anunţat secretarul de stat din Ministerul Educației Radu Szekely în cadrul conferinței Teach for Romania – FIERST „Scalarea bunelor practici pentru o educație incluzivă”.

Citeşte şi: REZULTATE SIMULARE Evaluare Naţională 2021. Cum s-au descurcat elevii claselor a VIII-a în acest an. Procentul a fost surprinzător!

Radu Szekely a precizat că feedback-ul va fi „cules” prin intermediul unui chestionar, în toate școlile din România, şi că speră ca acest lucru să se întâmple din acest an școlar.

„Acest chestionar despre care vorbeam și metodologia de feedback ar trebui să fie aplicate în toate școlile din România în momentul în care Ministerul și Consiliul Național al Elevilor semnează acest protocol, ceea ce sper să se întâmple în următoarele două-trei săptămâni”, a mai spus Szekely.

Citeşte şi: Profesorii care nu fac vaccinul anti-COVID ar putea preda doar online. Ministrul Educaţiei: „E o presiune din partea părinţilor”

„Chestionarul va fi unul anonim și va putea fi completat de elevii de la gimnaziu și liceu. Întrebările de la care am pornit privesc siguranța elevilor la clasă, dacă ei consideră că profesorul este un model de urmat, care este atmosfera de la ore, dacă profesorul se încadrează cu materia la timp, dacă are abilități digitale. Nu am pornit cu obiectivul de a introduce sancțiuni pentru profesori, chestionarul este doar un instrument orientativ. Mai întâi să vedem cum funcționează și după aceea putem gândi metode de sancționare dacă sunt semnalate abateri grave de comportament, spre exemplu. Noi am propus să fie aplicat până la finalul acestui an școlar la nivel național, nu doar în școli pillot. Chestionarul este în lucru acum, am mai simplifac din formulări și am mai adăugat câteva întrebări”, a explicat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, pentru Edupedu.ro.

Chestionarul va fi structurat pe trei teme: calitatea actului educațional și a evaluării elevilor, relația profesor-elev și elev-profesor, atmosfera la oră și conduita profesorului.