UPDATE Profesorii resping şi ultima ofertă a Guvernului: „În momentul de faţă, greva continuă”

Profesorii și angajații din Educației au respins oferta propusă la Guvern, de premierul Nicolae Ciucă și de preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

31 mai 2023, 19:35
UPDATE Profesorii resping şi ultima ofertă a Guvernului: „În momentul de faţă, greva continuă”

UPDATE. Profesorii rămân în grevă, Guvernul face apel la înţelegere pentru a nu fi perturbate examenele naţionale. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:

-Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.

– În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii (Detalii aici: https://www.edu.ro/OUG_salarizare_cadre_didactice_2023)

Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat.

UPDATE: Profesorii continuă greva! Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat, miercuri seară, după discuţiile de la Guvern, că ultima ofertă, transmisă în teritoriu în cursul zilei, a fost respinsă de angajaţii din sistem.

”Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă”, a declarat Nistor.

Burse elevi 2023. Se taie banii elevilor, bani mai puţini pe card din cauza grevei profesorilor

UPDATE: Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a confirmat miercuri seară eşecul ultimei rude de negocieri. „Am contactat colegii din Sindicatul Spiru Haret pentru a ne fi comunicat care este pragul minim pe care l-ar accepta. Greva continua”, a declarat Hăncescu. Liderulde la FSLI a vorbit despre o cerere de 2.000 de lei brut pe lună, solicitată de membrii de sindicat.

Eu am avut deja ședință cu liderii. Au respins oferta. Au spus că este un pas înainte. Nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani a măririi salariului și cu acea sumă de la 1 iulie. Membrii de sindicat vor vedea proiectul mâine. Membrii au început greva, ei decid. Așa cum la Sănătate s-a găsit soluția să dea într-o singură tranșă mărirea, așa vor și salariații din învățământ. Sunt 5 zile de libere, să avem răbdare. Majorarea de la 1 iulie e o problemă, grila e altceva. Grila va intra în vigoare de la 1 ianuarie, oamenii au spus că vor integral să se aplice, nu 40% cât a promis guvernul. Oamenii au spus foarte clar că nu vor vouchere, i-ați auzit în piață. Decizia aparține Guvernului, vedem ce decizie vor lua. În acest moment greva continuă. Nu au acceptat nici varianta cu 1000 de lei. Au cerut dublarea acelei sume, 2000 de lei net”, a declarat Hăncescu.
Ştirea iniţială

Federaţia Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite, care erau chiar mai mici decât oferta iniţială, prin vouchere. Profesorii continuă greva.

Ultima ofertă a Guvernului, comunicată miercuri, a fost de a adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă ar fi fost aplicate de la 1 iunie. Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, cu privire la revendicările acestora.

Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, a precizat că, în opinia sa, această propunere a Executivului este „o variantă îmbunătăţiţă” şi va fi prezentată colegilor.

Principiul de bază pentru noua grilă ar fi fost ca salariul de bază al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie iar celelelate salarii să fie corelate în raport de grade/trepte profesionale și vechimea în muncă.

Citeşte şi: EXCLUSIV George Simion despre greva profesorilor: „Guvernul i-a considerat asistaţi sociali, săraci cu care nu trebuie discutat, oferindu-le cupoane”