Florin Colceag, „antrenorul geniilor”, despre lecţiile online: „Profesorii nepregătiţi nu ştiu ce să le ceară elevilor”

Profesorul Florin Colceag se ocupă de micile genii ale României de aproape 30 de ani și cunoaște foarte bine hibele sistemului de educație din România. Antrenorul geniilor spune că pandemia ne-a pus acum în situația de a modifica totul și a arătat în primul rând necesitatea alfabetizării digitale a profesorilor, dar și a unei reforme din temelii a sistemului de învățământ.
Alina Costache
31 mai 2020, 13:22
Florin Colceag,

Copiii au fost chinuiți până acum cu teme fără sens, din cauza unei programe școlare obligatorii de slabă calitate. Profesorul Florin Colceag spune că dascălii înșiși nu și-au pregătit bine lecțiile și nu știu exact ce să le dea și ce să le ceară elevilor.

„Ne-a pus în situația directă de a modifica totul, ne-a adus la necesitatea alfabetizării digitale a profesorilor. Mulți dintre ei nu știu să folosească un calculator. Ne-a adus la necesitatea reformării totale a informației transmise pe o platformă, care să fie suficient de adaptată ca să conducă cele mai bune lecții la fiecare copil în parte.

Ne-a dus la nevoia directă de a desfășura activitățile într-un ritm care să nu chinuie copiii inutil, cum au fost chinuiți până acum, cu teme fără sens și fără rost, datorită unei programe obligatorii care era de slabă calitate.

Ne-a adus la posibilitatea de a lucra și pentru copiii români din diaspora ai căror părinți ar vrea să se întoarcă în țară, dar ei nu pot pentru că nu pot avea credite transferabile, neavând posibilitatea să aibă parte de educația online, care ar fi singura posibilă în momentul actual.

Deci, e un eveniment istoric în educația noastră, la care Ministerul Educației face față greu sau nu face față deloc, pentru că nici ei nu sunt pregătiți.

Din cauza aceasta, o să acționăm noi. O să acționăm organizațiile, o să acționăm centrele de educație care au deja experiență în această direcție, pentru a produce saltul.

Sistemul de educație înseamnă mai mult decât un sistem de șablonare, înseamnă un sistem de emancipare.

Problema mare cu online-ul este că fiind în permanență separați unii de alții, copiii nu mai au aceeași posibilitate de interacțiune și mulți dintre ei se simt foarte frustrați și foarte obosiți mai ales când temele pe care le dau profesorii sunt exagerat de mari, și datorită faptului că nu și-au pregătit bine lecțiile profesorii și nu știu exact ce să le dea și ce să le ceară”, a spus Florin Colceag, potrivit digi24.

Citeşte şi Elevii de liceu au absolvit online: „Numai cine trece prin asta ne poate înţelege suferinţa”

Cunoștințele pe care le au elevii în final sunt doar 5 la sută din cunoștințele predate.

„Sunt goluri sistemice, pentru că nu se pune problema de informații relevante, sunt băgate informații ca să fie acolo și ca să dezvolte eventual memoria copiilor, dar nu gândirea lor.

Va trebui să mergem pe evaluarea progresului copiilor, nu neapărat prin performanță, nu toți sunt aproape de performanță, dar toți sunt capabili de proges”, subliniază profesorul Colceag, potrivit digi24.

Pe de altă parte, digitalizarea învățământului aduce și un avantaj: posibilitatea de a lucra și pentru copiii români din diaspora și de a le da o șansă părinților care ar dori să se întoarcă în țară.

„Trebuie să aducem un sistem de educație în care să aibă încredere și cei din afară, nu numai noi. E momentul unei reforme foarte profunde și al unei schimbări legislative totale”, punctează profesorul Colceag.

Reforma învățământului nu înseamnă a importa pur și simplu modele externe, ci înseamnă a le filtra prin propriile experiențe și mai ales a le adapta în permanență, arată Florin Colceag.

Citeşte şi Elevii vor circula spre şcoală doar pe baza carnetului de elev

„Nu ne ajută foarte mult să învățăm istorie, dacă nu învățăm din istorie, dacă nu tragem concluzii din istorie, astfel încât să nu mai repetăm vechile greșeli”, spune „antrenorul geniilor”.

„În clipa de față, noi ne aflăm într-o situație foarte gravă: din 8.700.000 de specii, câte erau înainte, 1.000.000 de specii au dispărut deja din cauza poluării. Asta nu se spune în niciun manual școlar, nu se arată cum putem evita distrugerea speciilor, nu se tratează problemele, cum putem redresa echilibrul mediului. Noi suntem încă neatenți când se taie pădurile, suntem neatenți când se strâng gunoaiele nu știu unde, când avem poluare prin diverse forme”, menționează Florin Colceag.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici