Profesorul lui Nicuşor Dan, detalii despre viaţa de liceu: „Cel mai bun elev al meu. A ajuns la trei olimpiade naţionale în aceeaşi zi”

Nicuşor Dan, primarul general ales al Capitalei, a fost un elev-model, care a reuşit să ajungă la trei olimpiade naţionale în aceeaşi zi, iar acest lucru îl confirmă chiar profesorul său, Sorin Cocoradă. Dascălul l-a descris ca fiind "cel mai bun elev pe care l-am avut la matematică".

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 17:07
Profesorul lui Nicuşor Dan, detalii despre viaţa de liceu: „Cel mai bun elev al meu. A ajuns la trei olimpiade naţionale în aceeaşi zi”

Nicuşor Dan a absolvit Liceul Radu Negru din Făgăraş, unde, sub îndrumarea profesorului Sorin Cocoradă a înregistrat performanţe deosebite la matematică.

În anul 1987 a obținut premiul întâi la Olimpiada Internațională de Matematică de la Havana și premiul întâi la Balcaniada de la Atena. Un an mai târziu, fiind elev în clasa a XII-a, a obținut din nou premiul întâi la Olimpiada Internațională de Matematică de la Sydney.

După liceu, a ajuns la Universitatea din Bucureşti pentru a-şi duce pasiunea mai departe, iar ulterior a plecat în Franţa, unde a urmat cursurile Ecole Normale Superieure.

Cum era elevul Nicuşor Dan în liceu

„Unul foarte serios, dar în aceeași măsură curios. Ca să nu mai zic că era și cel mai cuminte elev pe care-l aveam. Îi plăcea școala, nu lipsea deloc de la ore”, a declarat Sorin Cocoradă pentru Libertatea.

Profesorul a mărturisit că „era mult mai talentat decât restul copiilor pe care-i aveam la clasă și era extrem de pasionat de ceea ce făcea. Un elev normal, dar cu o dragoste incredibilă și o pasiune la fel de mare pentru matematică”.

Nicuşor Dan participa la toate olimpiadele posibile. A reuşit să se califice în finala naţională la chimie, matematică şi fizică, însă toate olimpiadele s-au nimerit să fie chiar în aceeaşi zi. „Doar nu putea să participe la toate în aceeași zi. Atunci, a venit la mine și mi-a spus că merge la finala pe țară de la matematică”, a mai povestit Cocoardă.

Deşi a reuşit să se afirme în viaţa politică şi chiar să câştige încrederea românilor pentru obţinerea unui mandat de primar general al Capitalei, profesorul lui Nicuşor Dan mărturiseşte că l-a surprins implicarea în politică şi că se aştepta să urmeze informatica.

„El era foarte bun și avea șanse foarte, foarte mari în cercetare. Este un matematician foarte bun. Chiar dacă eu l-am îndrumat să meargă mai mult spre informatică, el a decis să aleagă matematica pură”, a mai spus profesorul lui Nicuşor Dan.