Profesorul Mircea Coşea nu vede cu ochi buni noul pachet fiscal: „Guvernul vrea doar să ia bani cu japca, de unde se poate, fără niciun fel de grijă pentru viitor”

Mircea Coşea, profesor de macroeconomie, a explicat ce impact vor avea asupra economiei româneşti măsurile noului pachet fiscal pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

27 sept. 2023, 12:01
Profesorul Mircea Coşea nu vede cu ochi buni noul pachet fiscal: „Guvernul vrea doar să ia bani cu japca, de unde se poate, fără niciun fel de grijă pentru viitor”

Referindu-se la măsurile cuprinse în legea care urmează să modifice Codul Fiscal, profesorul Mircea Coşea a criticat lipsa de viziune a guvernului, care, spune el, ar trebui să ofere stimulente industriilor benefice societăţii şi să le taxeze „la sânge” pe cele nocive, dând exemplul comerţului cu produse din tutun.

”Trebuie să dea stimulente. Or, bugetul trebuie să aibă o astfel de politică fiscală cât să stimuleze anumite ramuri și să îi asigure dezvoltarea altora. Spre exemplu, pui taxe foarte mari pe tutun, pe alcool sau pe mai știu eu ce, produse care nu fac bine ai societății și cu o impozitare adecvată, poate chiar stimulent, pentru ramuri care sunt benefice pentru societate. Or, în cazul de față, aceste măsuri nu au niciun fel de logică a unor obiective și a unor strategii pe care le are în vedere sau ar trebuit să le aibă în vedere guvernul. Practic, reiese un lucru foarte clar Guvernul nu dorește decât să ia bani de pe unde se poate cu japca, fără niciun fel de grijă pentru viitor, fără niciun fel de grijă pentru mediul privat,  pentru mediul de afaceri”, a spus profesorul Coşea la DC Business.

Mai mult, profesorul de economie a mai spus că: ”Citind acest document, am rămas cu sentimentul că există o ură, cuvântul poate prea dur, o ură față de sectorul privat și mediul de afaceri, care este privit sub forma unor dușmani ai acestei societăți care câștigă prea mult, care au beneficii prea mari. Nu se ține cont că aceste sectoare chiar lucrează, chiar sunt oameni adecvați acestui lucru, nu sunt politruci, sunt specialiști care lucrează acolo, din contră, este privit ca un dușman”.

Citeşte şi: Meseriile care sunt plătite cu salariu de peste 3000 de euro pe lună chiar și fără diplomă de BAC

Economistul a mai afirmat că dacă proiectul de lege se va aplica economia românească va suferi o cădere bruscă.

”Nu vom mai avea creștere economică, vom fi în recesiune tehnică pentru că sectorul producător de creștere economică este sugrumat. Există o greutate în plus pe bugetul statului, creată chiar de către bugetul statului, și anume dorința asta de a impozita cu 1% profitul băncilor, în condițiile în care știm ce profit ca băncile, pentru că băncile nu au capital propriu, că e foarte complicat cât este profitul băncilor. Se pare că a ajuns la o înțelegere în definirea profitului. Băncile vor majora dobânda și în acest caz pe cine atacă? Atacă pe cei care au credite. Dar principala victimă este chiar statul român, pentru că statul român este cel mai mare client al băncilor și el va suporta o dobândă mai mare. Ce faci? Cu o mână dai și cu alta a iei?”, a adăugat Coşea.

Profesorul și-a exprimat speranța că legea va fi supusă unor modificări în Parlament, unde sunt comisii de specialitate unde există înțelegerea faptului că astfel de măsuri au mai mult efecte negative decât pozitive și că pot duce la o situație greu de manevrat în viitor fără ajutorul cuiva.

”Ajutorul cui? Ajutorul Fondului Monetar Internațional, care deja, ca un animal de pradă, a adulmecat mirosul falimentului din România. A venit în România să vadă care e situația, probabil în ideea că anul viitor va exista o cerință a Guvernului României de a avea un împrumut acolo, cu consecințele pe care le cunoaștem și care nu sunt deloc favorabile stadiului în care se află România acum”, a mai explicat profesorul Mircea Coșea.

Citeşte şi: Cât scoţi de pe card pentru o porţie de creveţi pe pat de cartofi la Taverna lui Pescobar. Vedeta din „platouaş” costă cât 20 de meniuri de la McDonald’s