Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, a publicat pe Facebook mai multe concluzii privind opțiunea de vot a românilor la scrutinul de duminică, în funcție de criterii precum vârsta și studiile. Altfel spus, de la cine și-au luat grosul voturilor Nicușor Dan și George Simion.
Datele prezentate de șeful Inscop sunt considerate reprezentantive pentru populația cu drept de vot de pe teritoriul României.
După criteriul vârstă, se observă un dezechilibru major al opțiunilor de vot la categoriile 18-24 de ani și peste 65 de ani. La ambele categorii, victoria lui Nicușor Dan a fost categorică, el obținând, de la tineri și pensionari, cam dublul numărului de voturi acordat lui George Simion.
La celelalte patru categorii de vârstă analizate (25-34, 35-44, 45-54 și 55-64 de ani), lupta dintre cei doi finaliști ai cursei pentru Cotroceni a fost foarte strânsă – Simion a luat mai multe voturi pe segmentul de vârstă 25 – 44, iar Nicușor, pe segmentul 45 – 64, însă nu a fost o diferență considerabilă pe niciuna dintre cele patru categorii menționate anterior.
După criteriul educație, lupta Nicușor Dan – George Simion a fost relativ echilibrată doar pentru voturile românilor cu studii medii – primarul Capitalei a luat 54 la sută dintre voturile acestora, iar liderul AUR, 46 la sută.
Din direcția alegătorilor cu studii primare, două treimi dintre voturi (68,6 la sută mai exact) au mers la George Simion și doar 31,4 la sută la Nicușor Dan.
La electoratul cu studii superioare în schimb, Nicușor Dan a a înregistrat o victorie zdrobitoare: 81,6 la sută, față de doar 18,4 la sută care l-au votat pe Simion.
Directorul Inscop, Remus Ștefureac subliniază că, dincolo de procentele prezentate, ”realitatea socială este mult mai complexă și nuanțată”. ”Sunt foarte mulți oameni cu studii primare care au votat Nicușor Dan, la fel cum sunt mulți oameni cu studii superioare care au votat George Simion”, spune el.