Profitul uriaş făcut de Pfizer-BioNTech şi Moderna din vânzarea de vaccinuri anti-COVID. Dozele de rapel i-ar putea îmbogăţi şi mai mult

Producătorii de medicamente Pfizer, BioNTech şi Moderna vor câştiga, cel mai probabil, în următorii ani, milioane de dolari de pe urma rapelurilor vaccinurilor anti-COVID. Analiştii din sectorul sănătăţii spun că e o piaţă care ar putea rivaliza cu vânzările anuale de 6 miliarde de dolari ale vaccinurilor pentru gripă.

14 aug. 2021, 15:51
Profitul uriaş făcut de Pfizer-BioNTech şi Moderna din vânzarea de vaccinuri anti-COVID. Dozele de rapel i-ar putea îmbogăţi şi mai mult

Profitul uriaş făcut de Pfizer-BioNTech şi Moderna a devenit un subiect de interes în rândul investitorilor din sectorul sănătăţii, arată agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Producătorii serurilor anti-COVID spun că se aşteaptă ca persoanele complet vaccinate să aibă nevoie de o doză suplimentară din vaccinurile lor pentru a menţine protecţia în timp şi pentru a evita noile variante de coronavirus.

Profitul uriaş făcut de Pfizer-BioNTech şi Moderna din vânzarea de vaccinuri anti-COVID. Ţările care administrează a treia doză

Tot mai multe Guverne, inclusiv din Chile, Germania şi Israel, au decis să ofere doze de rapel cetăţenilor în vârstă sau persoanelor cu sistem imunitar slab în faţa variantei Delta cu răspândire rapidă. De altfel, Agenţia federală pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat o doză de rapel din vaccinurile de la Pfizer şi Moderna pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, notează sursa citată.

De altfel, Pfizer, partenerul său german BioNTech şi Moderna au câştigat peste 60 de miliarde de dolari din vânzarea de vaccinuri anti-COVID în 2021 şi 2022. Acordurile includ furnizarea celor două doze iniţiale ale vaccinurilor lor, precum şi rapeluri de miliarde de dolari.

Citeşte şi: Vaccinarea anti-COVID devine obligatorie pentru funcţionari. Ţara care impune măsura fără precedent

Pentru viitor, analiştii au prognozat venituri de peste 6,6 miliarde de dolari pentru vaccinul Pfizer/ BioNTech şi 7,6 miliarde de dolari pentru Moderna în 2023, în principal din vânzările de rapel.

În cele din urmă, aceştia văd că piaţa anuală se aşează la aproximativ 5 miliarde de dolari sau mai mult, pe această piaţă urmând să concureze şi alte companii.

Producătorii de vaccinuri spun că dovezile scăderii nivelurilor de anticorpi la persoanele vaccinate după şase luni, precum şi o rată crescândă de infecţii descoperite în ţările afectate de varianta Delta susţin nevoia vaccinurilor de rapel.

Unele date sugerează că vaccinul Moderna, care oferă o doză mai mare la început, poate fi mai durabil decât vaccinul lui Pfizer, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acest lucru este influenţat de vârsta sau starea de sănătate a persoanelor vaccinate.

Ca urmare, este departe de a fi clar cât de mulţi oameni vor avea nevoie de rapeluri şi cât de des.

Citeşte şi: OMS nu vrea vaccinare obligatorie împotriva COVID-19. „Este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”