Prognoză agrometeo: Deficit de apă în zona Transilvaniei, Banatului şi Dobrogei

Aprovizionarea cu apă a solului agricol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea regiunilor agricole, dar vor exista și deficite de apă în zona Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, relevă prognoza de specialitate, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 5 mai.
Filip Stan
01 mai 2017, 16:00
Prognoză agrometeo: Deficit de apă în zona Transilvaniei, Banatului şi Dobrogei

Meteorologii anunţă că perioada 29 Aprilie – 05 Mai se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7…20 ° C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 10…27°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3…14°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9…22°C la nivelul întregii ţări, valori favorabile desfăşurării proceselor de germinare-răsărire la culturile de primăvară înfiinţate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, în cea mai mare parte a ţării, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și izolat căderi de grindină.

De asemenea, la începutul intervalului se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

  • Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă gradul de aprovizionare cu apă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică ) în cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, jumătatea de sud a Crișanei, izolat în nordul și nord-estul Moldovei, sud-estul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în aproape toată țara. În cea mai mare parte a Transilvaniei, izolat în vestul Crișanei, nord-vestul și nord-estul Banatului, centrul și estul Dobrogei, nord-estul Moldovei, conținutul de apă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată ).

  • Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfășura normal în aproape toată țara. De asemenea, în zonele de câmpie, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, în deosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă va fi posibilă definitivarea înfrățirii (90-100%), continuându-se faza de alungire a tulpinii (30-100%) și începutul înspicării (10-30%).

În semănăturile tardive se vor înregistra apariţia frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţirea (50-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

La rapiţă se va continua alungirea tulpinii și butonizarea (30-100%), precum și apariţia inflorescenţelor și înflorirea (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură ale țării.

În cea mai mare parte a plantațiilor, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înflorire şi înfrunzire.

Viţa de vie se va afla la dezmugurire și înfrunzire, în cea mai mare parte a podgoriilor.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea și răsărirea (20-100%), iar la cartoful pentru consum, încolţirea şi răsărirea.

Culturile prăşitoare ( floarea-soarelui şi porumb ) înființate până în prezent își vor continua fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-50%).

Pe ansamblu, în zilele fără precipitații, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfășura în condiţii bune.

Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr); Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK); Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole; Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Proiectul mastodont pe care nici măcar Nicolae Ceaușescu nu l-a vrut. Nu i-a plăcut ideea și a solicitat o lucrare mult mai scumpă. Se reiau lucrările în 2025 și se intră puternic în primii 35 de km
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Exploziv! Documente secrete îi îngroapă pe Iohannis, Ciolacu și Ciucă. Cutremur politic și economic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă