Prognoza iarnă 2023-2024. Un curent JET afectează România. O furtună din Atlantic lovește țara noastră, iar vortexul aduce iarnă grea

Furtunile puternice din Atlantic vor aduce o vreme agitată și în România. În următoarele zile ne putem aștepta la intervale cu vânt puternic, ploi și averse în mai multe regiuni, dar și la temperaturi de până la 25 de grade. Iarna 2023-2024 va fi una normală pentru România, cu episoade de ninsori abundente și ger, dar și cu vreme atipică acestui anotimp.

02 nov. 2023, 14:03
Prognoza iarnă 2023-2024. Un curent JET afectează România. O furtună din Atlantic lovește țara noastră, iar vortexul aduce iarnă grea

Prognoza iarnă 2023-2024. Deși ne aflăm deja în luna noiembrie, temperaturile de afară au fost până joi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului, reamintindu-ne de zilele frumoase de vară. Conform specialiștilor de la  Administratia Nationala de Meteorologie, săptămâna aceasta, cu mici excepţii, vremea va rămâne caldă. O ușoară scădere se va putea observa joi, însă temperaturile vor crește din nou începând de vineri.

Pentru zilele următoare se preconizează în continuare vreme anormal de caldă. Joi va fi o mică scădere, undeva spre 19 grade Celsius, în condițiile în care traversează ploile țara, după care temperaturile vor reveni la cele foarte ridicate. Și așa vom continua aproape întreaga lună noiembrie. Cel puțin primele două săptămâni vor fi cu mult peste cele normale”, a afirmat meteorologul Simona Căpşună, într-o intervenție TV.

Deși fiecare anotimp are propriul său farmec, iarna este cel mai așteptat sezon de către cei care iubesc sporturile de iarnă, saniusul și atmosfera de Crăciun.  Specialistul ANM a vorbit și despre data estimativă când vom vedea primii fulgi de nea în România: „Prima zăpadă este posibilă abia după luna decembrie”, a spus meteorologul.

Cu toate că temperaturile vor rămâne ridicate, luna noiembrie ne va pune în situația de a ne familiariza cu ploile: „Noiembrie se prefigurează o lună cu mai multe precipitații, ele sunt deja active, vor fi în trecere cam peste toată țara, în fiecare săptămână. La nivelul întregii luni, tendința este de exces de umiditate”, a mai spus meteorologul.

Prognoza iarnă 2023-2024. Tendința meteo: Urmează o perioadă cu vreme agitată

Furtunile puternice din Atlantic vor aduce o vreme agitată și în România. În următoarele zile ne putem aștepta la intervale cu vânt puternic, ploi și averse în mai multe regiuni, dar și la temperaturi de până la 25 de grade.

Cod galben de vânt! Avertizarea ANM care bagă spaima în oameni. Rafalele vor face ravagii în mai multe zone din România

Chiar dacă ne aflăm la aproape 2.000 kilometri de ocean, ciclonii din Atlantic vor afecta și vremea din țara noastră, mai ales în acest weekend și la începutul săptămânii viitoare. După răcirea de la mijlocul acestei săptămâni, o masă de aer cald, de origine tropicală, va pătrunde dinspre sud-vest în sectorul anterior al depresiunii Ciarán.

Deși încălzirea va fi atenuată în zonele joase, temperaturile vor crește din nou în toată țara, iar în sud și sud-est se vor înregistra până la 24 – 26 de grade în acest weekend.

Cantitatea de ploaie care s-ar putea acumula până luni, 6 noiembrie, conform modelului meteorologic german ICON. În majoritatea regiunilor țării vor fi intervale cu intensificări ale vântului, ploi și averse, iar cantitățile de apă vor atinge, local, până la 20 – 30 l/mp și chiar mai mult în zonele de munte. Pe alocuri, nu sunt excluse câteva tunete și fulgere, mai ales sâmbătă.

În vestul și nordul țării, vor fi posibile câteva ploi și în prima parte a săptămânii viitoare, în timp ce în sud și est, vremea va fi caldă și destul de însorită, cu maxime în jur de 18 – 23 de grade.

Vreme mai rece și șanse de ploi în unele regiuni

Temperaturile vor începe să scadă de pe la mijlocul săptămânii, dar nu putem vorbi de o răcire prea puternică. De fapt, în unele regiuni va fi în continuare destul de cald pentru luna noiembrie. De asemenea, ploile s-ar putea întoarce spre sfârșitul săptămânii, îndeosebi în nord și vest.

Modelul meteorologic european ECMWF estimează temperaturi de până la 20 – 24 de grade în jurul datei de 11 noiembrie, în sud-estul țării.Deocamdată, activitatea ciclonică din Atlantic, alimentată de un curent jet foarte puternic, exclude, practic, orice tentativă de iarnă în zonele joase. Totuși, circulația atmosferică pare să mai schimbe după mijlocul lunii, chiar dacă e foarte posibil ca România să fie tot în partea „caldă” a continentului, scrie meteoradar.ro.

Prognoza iarnă 2023-2024.  De altfel, ANM a publicat pe site-ul oficial prognoza meteo pentru luna noiembrie:

Săptămâna 30.10.2023 – 06.11.2023

–  Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile estice şi sud-estice.

– Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 06.11.2023 – 13.11.2023

– Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sud-estice.

Meteorologii ANM anunță vreme severă, ger și cantități importante de zăpadă! Când va ninge puternic în România

– Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice, nordice şi centrale.

Săptămâna 13.11.2023 – 20.11.2023

– Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sud-estice.

– Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 20.11.2023 – 27.11.2023

–  Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

– Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

În ceea ce privește ninsorile, specialiștii susțin că „prima zăpadă este posibilă abia după luna decembrie”. 

Cu toate că temperaturile vor rămâne ridicate, luna aceasta vor aparea ploile, care vor îndrepta cât de cât lucrurile în ceea ce privește seceta extremă. „Pentru agricultură este o situație extrem de gravă pentru sudul și estul țării, comparăm cu anul trecut, era mai mică zona cu secetă excesivă.

Noiembrie se prefigurează o lună cu mai multe precipitații, ele sunt deja active, vor fi în trecere cam peste toată țara, în fiecare săptămână. La nivelul întregii luni, tendința este de exces de umiditate”, a mai spus meteorologul.

Prognoza iarnă 2023-2024. Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, susține că iarna 2023-2024 va fi una normală pentru România, cu episoade de ninsori abundente și ger.

Mai mult decât atât, meteorologul susține că în luna februarie este posibil să avem parte de cantități mari de zăpadă.

”Din punct de vedere al precipitațiilor, atât la noi în țară cât și în cea mai mare parte a Europei, decembrie pare a fi o lună care să se încadreze în aria climatologică, deci precipitațiile nu vor lipsi, dar nici nu există un semnal al unor zone cu un excedent de luat în seamă.

Dacă vor apărea acele prime perioade cu temperaturi mai scăzute, sigur că precipitațiile vor deveni și ele solide și vom avea primele perioade cu strat. Mai ales în zona de munte, este de așteptat să apară straturi de zăpadă”, a explicat Florinela Georgescu în cadrul conferinței Focus Energetic.

”În luna februarie avem aceeași abatere pozitivă a temperaturilor pe tot continentul, dar nu una deosebit de pronunțată. O situație care iarăși ne lasă posibilitatea de a interpreta faptul că putem, pe perioade îndelungate, să avem o vreme în limita normelor a ceea ce înseamnă luna februarie din punct de vedere al temperaturilor, adică cu probabilitatea de a înregistra și perioade mai reci.

În luna februarie a anului 2024, prognoza ne arată probabilitatea de a avea temperaturi peste normalul perioadei, într-o mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile extracarpatice, partea de est, partea de sud a țării. Cu toate acestea, spunem în fiecare an că indiferent de ce arată estimările sezoniere, nu trebuie să uităm niciodată ce înseamnă iernile normale în România, care pot aduce episoade de vreme severă, viscole, ger și posibil cantități importante de ninsoare care să depună strat consistent de zăpadă”, a mai spus Florinela Georgescu.