Prognoza meteo 18 mai 2023. Alternanţe periculoase, când vine vara adevărată în România

Vremea va fi în general instabilă în jumătatea de vest a țării. Vor fi înnorări temporar accentuate, averse însoțite la începutul nopții și de descărcări electrice în Banat și Crișana, unde cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp, local în Maramureș, Transilvania, Oltenia și în vestul Munteniei.

17 mai 2023, 17:54
Prognoza meteo 18 mai 2023. Alternanţe periculoase, când vine vara adevărată în România

Prognoza meteo 18 mai. Vara se lasă aşteptată, deşi mai sunt mai puţin de două săptămâni până ce calendarul consfinţeşte oficial începerea sezonului estival. ” Să nu uiăm că ieri am înregistzrat 29 de grade la Oltenita, 27 de grade la Bucuresti si la foarte multe statii meteo. Astazi nu mai mult de 24 de grade pe fondul a ceea ce s-a intamplat cu ciclonul emditeranean si care a generat evenimentul de vreme severa cu siguranta ne-am aflat la periferia acestui sistem. Vestile sunt bune insa. Vom avea averse mai ales joi, nu la cotele pe care le-am inregistrat in ultimele 48 de ore, dar de vineri vremea se va incalzi si se va ajunge la 27-28 de grade. Aceasta configuratie ramane de interes pana la sfarsitul ultimei luni din primavara lui 2023. Deja am consemnat temperaturi de vara, la inceput d eiunie vom avea 29 de grade Celsius, ceea ce este normal pentru aceasta perioada a anului„, a declarat dorecturul ANM Elena Mateescu în exclusivitate la România TV.

Prognoza meteo JOI
ÎN ȚARĂ
Vremea va fi răcoroasă în vestul, sud-vestul și local în sudul teritoriului, iar în rest valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice perioadei. Pe parcursul zilei nebulozitatea va fi mai persistentă în Oltenia, Banat, Crișana și în Maramureș, unde local va mai ploua, iar în celelate regiuni cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și numai izolat ploi slabe de scurtă durată. Noaptea, cerul se va degaja în cea mai mare parte a țării, iar ploi slabe vor mai fi posibile îndeosebi în zonele montane și în nord-est. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-estul teritoriului și în zona montană înaltă, cu viteze de 40…50 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 18 și 25 de grade, iar cele minime între 5 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 15…16 grade pe litoral și în deltă. Spre sfârșitul intervalului se va forma ceață, local în Câmpia de Vest și izolat în rest.

BUCUREȘTI
Vremea va fi răcoroasă. Cerul va prezenta înnorări temporare pe parcursul zilei când trecător va mai ploua slab, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 20…21 de grade, iar cea minimă de 11…13 grade.

Prognoza meteo VINERI
ÎN ȚARĂ
Vremea va fi ușor instabilă și se va încălzi în cea mai mare parte a teritoriului. Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse și descărcări electrice, în special după-amiaza și seara, în zonele de munte, local în vestul, sudul și centrul țării și pe arii mai restrânse în rest. Izolat vor fi condiții de grindină și de cantități de apă mai însemnate (15…20 l/mp). Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, precum și în regiunile sud-estice, dar și în timpul averselor, în general cu viteze de 40…60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 27 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 și 16 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile intramontane, în special din estul Transilvaniei, până spre 5 grade. Dimineața și noaptea izolat se va semnala ceață.

Ciclonul mediteranean ajunge în România. Ploi și vânt puternic în următoarele zile. Florinela Georgescu, director executiv ANM: ”Nu așteptăm fenomene de severitatea celor din Italia”

BUCUREȘTI
Vremea se va încălzi, astfel valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza și seara când vor fi condiții pentru averse, posibil însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă va fi de 13…14 grade, ușor mai scăzută în zona preorășenească până spre 11 grade.

Prognoza meteo SAMBATA
ÎN ȚARĂ
Vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime cuprinse în general între 21 și 28 de grade și minime între 9 și 16 grade, ușor mai scăzute în depresiunile intramontane. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și izolat descărcări electrice, după-amiaza și seara, pe alocuri în zonele montane și submontane și pe spații mici în restul teritoriului (cu probabilitate mai mare în sud). Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu ușoare intensificări ziua în regiunile estice și sudice, precum și pe crestele montane.

BUCUREȘTI
Vremea va fi caldă, cu o maximă a temperaturii aerului de 27…28 de grade și o minimă de 10…13 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și posibil averse slabe, mai ales în a doua parte a zilei. Vântul va sufla în general moderat.

Prognoza meteo DUMINICA
ÎN ȚARĂ
Vremea se va meține relativ caldă în majoritatea zonelor țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și pe alocuri averse însoțite și de descărcări electrice, cu probabilitate mai mare în zonele montane și în regiunile sudice. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane, în sud-estul teritoriului și izolat în rest, cu precădere asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 27 de grade, iar cele minime între 7 și 15 grade.

Citește și: Alertă meteo cod galben de ploi torențiale și vijelii. Județele vizate de avertizarea ANM. Furtuni și la București

BUCUREȘTI
Vremea va fi relativ caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare accentuate mai ales după-amiaza când probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi ridicată. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se situa în jurul a 26 de grade, iar minima va fi 11…14 grade.

Prognoza meteo LUNI, MARTI, MIERCURI
ÎN ȚARĂ
Valorile termice diurne vor fi ușor mai scăzute decât în zilele anterioare în jumătatea de sud, dar în general apropiate de cele normale ale perioadei în majoritatea zonelor țării. În special în cursul după-amiezilor, local se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice.

BUCUREȘTI
Temperatura aerului va avea valori ușor mai scăzute decât în zilele anterioare, iar în orele după-amiezilor probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferică va fi ridicată.