Prognoza meteo 3 aprilie. Ciclonul Mathis ajunge în România. Ninsori și temperaturi de îngheț în mijlocul primăverii

Ciclonul Mathis, care a provocat pagube uriașe în Europa, se deplasează către România. Vremea va continua să se răcească. Meteorologii anunță ninsori și temperaturi de îngheț chiar dacă este început de aprilie.

02 apr. 2023, 14:00
Prognoza meteo 3 aprilie. Ciclonul Mathis ajunge în România. Ninsori și temperaturi de îngheț în mijlocul primăverii

Ciclonul Mathis, care a provocat pagube uriașe în Anglia, Franţa, Spania, Belgia, Germania, Elveţia, dar şi în nordul Italiei, ajunge și în România. La noapte, cerul va fi variabil în sud-vestul țării și mai mult noros în rest. Va ploua local în Transilvania și în zonele montane și pe arii mai restrânse în Banat, Crișana, Maramureș, Moldova, Dobrogea și în Muntenia. La altitudini de peste 1500 m, trecător se vor semnala precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări spre dimineață în vestul și nord-estul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 2 și 9 grade. Pe arii restrânse se va forma ceață, cu o probabilitate mai mare în regiunile sudice. În capitală, cerul va fi temporar noros, iar mai ales la începutul nopții vor mai fi condiții să plouă slab. Vântul va sufla în general slab. Temperatura minimă va fi de 4…6 grade. Spre dimineață, îndeosebi în zona preorășenească se va forma ceață.

 

Prognoza meteo luni, 3 aprilie

De luni în jumătatea de nord a țării vremea va intra într-un proces de răcire, iar în rest valorile termice se vor situa în continuare în jurul mediilor multianuale. Pe parcursul zilei înnorările vor fi temporare, iar ploile se vor semnala local în centrul și sud-vestul țării și izolat în rest. Seara și noaptea, nebulozitatea se va accentua, iar precipitațiile vor cuprinde cea mai mare parte a țării și mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp în sud și sud-vest. La munte vor predomina treptat ninsorile și se va depune strat de zăpadă, mai consistent în Carpații Meridionali și de Curbură (în medie 15…20 cm), iar în partea a doua a nopții vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și în zonele mai joase de relief, cu precădere din Banat, Transilvania și Moldova. Vântul va prezenta temporar intensificări în majoritatea regiunilor, ziua îndeosebi în vestul și nord-estul teritoriului, iar noaptea în sud și sud-est, unde se vor atinge și cele mai mari viteze, în general, de 55….65 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 7 și 16 grade, iar cele minime, în marea lor majoritate, între -2 și 7 grade. Izolat, mai ales la începutul intervalului, va mai fi ceață.

BUCUREȘTI Valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. Pe parcursul zilei cerul va fi temporar noros, probabilitatea de ploaie va fi redusă, iar vântul va sufla slab și moderat. Seara și noaptea nebulozitatea se va accentua, va ploua însemnat cantitativ (10…20 l/mp), iar vântul se va intensifica și va atinge viteze de 55…65 km/h. Temperatura maximă va fi de 15…16 grade, iar cea minimă va fi de 4…5 grade. Dimineața vor mai fi condiții de ceață.

Citește și: Prognoza meteo din bătrâni aprilie 2023. Mihai Voropchievici, previziuni din Gromovnic despre vremea de Paşte şi Florii

 

Prognoza meteo MARTI

Vremea va fi închisă și se va răci accentuat în toată țara, devenind deosebit de rece pentru această dată. Temporar vor fi precipitații în toate regiunile, iar mai ales în sud-vest, centru și est, cantitățile de apă vor mai depăși 15…20 l/mp. Acestea vor fi mai ales sub formă de ninsoare în Crișana și Banat, mixte în Moldova, Transilvania și Maramureș, predominant ploi în Oltenia și Muntenia și doar ploi în Dobrogea. La munte va ninge, iar mai ales în zona Carpaților Orientali și în Carpații Meridionali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Vântul va prezenta intensificări în sudul și sud-estul teritoriului, iar ziua și în vest și pe arii mai restrânse în rest, cu viteze de peste 55…60 km/h în jumătatea estică a Munteniei, în sudul Moldovei și în Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 și 10 grade, cu valori mai ridicate în Dobrogea, până spre 13…14 grade, iar cele minime se vor situa în general între -4 și 6 grade.

BUCUREȘTI Vremea va fi închisă și se va răci accentuat. Trecător va mai ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe parcursul zilei, când rafalele vor mai depăși 50…55 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimă va fi de 3…4 grade, potrivit ANM.

Citește și: Prognoza aprilie 2023. S-au schimbat curenţii de aer. Cum se anunţă vremea de Florii şi de Paşte HARTA actualizată a ANM

 

Prognoza meteo MIERCURI

Vremea se va menține închisă și deosebit de rece pentru această dată. Temporar se vor semnala precipitații în centrul, estul și sud-estul țării și local în rest. Acestea vor fi sub formă de ploaie în Dobrogea, mai ales ploi în Muntenia, Oltenia și estul Moldovei, iar în celelalte regiuni mixte. La munte va ninge. Vântul va sufla slab și moderat, pe alocuri cu unele intensificări în sudul, centrul și estul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 10 grade, iar cele minime între -2 și 4 grade. Izolat se va forma ceață. În București, vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi noros și temporar va ploua, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de 1…2 grade.

 

Prognoza meteo JOI

Vremea va fi în continuare deosebit de rece pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros în jumătatea nordică a țării unde temporar se vor semnala precipitații slabe mixte, iar în zona de munte va mai ninge. În restul teritoriului înnorările vor fi temporare, iar precipitații slabe predominant sub formă de ploaie se vor semnala local. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe parcursul zilei în regiunile sudice și la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 și 9 grade, iar cele minime între -2 și 4 grade. În București, vremea va fi în continuare mult mai rece decât în mod obișnuit. Cerul va avea înnorări temporare și va ploua slab, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări pe parcursul zilei. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade, iar cea minimă de 1…2 grade.