Prognoza meteo: Alertă de caniculă severă, temperaturile se apropie de 40 de grade

Vara 2022 va fi mai "extremă" decât vara 2021 în privinţa furtunilor şi caniculei. Fiecare val de caniculă va dura probabil o săptămână sau două.

27 iun. 2022, 22:43
Prognoza meteo: Alertă de caniculă severă, temperaturile se apropie de 40 de grade

Prognoza meteo: Meteorologii de la AccuWeather estimează că europenii s-ar putea să se confrunte cu o altă vară care să rivalizeze cu recordurile de căldură înregistrate anul trecut. Atât meteorologul senior Tyler Roys, cât şi meteorologul senior Alan Reppert consideră că vara aceasta ar putea fi mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a Europei. Într-adevăr, se anunță un val de caniculă extrem de periculos asupra României. Va fi vorba, în anumite locuri din țară, de temperaturi de peste 38 de grade, anunţă şi ANM.

Aceste temperaturi vor fi resimțite și mai puternic de organismul uman și trebuie să ne luăm măsuri de precauție.

Cât durează acest val de caniculă și cât de periculos este el pentru România, ne spune Elena Mateescu, directorul general ANM.

Prognoză vara 2022. Gabriela Băncilă (ANM): „Masa de aer tropical vine peste România”. Unde scăpăm de „cupola de foc”
”Mâine, 35-36 de grade în Câmpia de Vest. Același ecart al valorilor de temperaturi până la 36 de grade, tot în partea de vest a țării, miercuri, după care de joi și sfârșitul de săptămână va putea fi caracterizat e valori de temperaturi în creștere până la 37 de grade inclusiv în partea de vest și sud a țării, inclusiv în Capitală, 35-36 de grade.

În aceste condiții, disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat. Vor mai fi izolat posibile precipitații slabe în prima parte a săptămânii, în special în zona de munte și local în partea de sud și sud-est a țării.

PROGNOZA METEO. Caniculă, disconfort termic şi furtuni violente după amiaza toată săptămâna
Așadar, o vreme caniculară pentru sfârșitul primei luni din această vară, dar și începutul lunii lui cuptor.

Cel puțin până în jurul datei de 10 iulie ne așteptăm ca, într-adevăr, masa de aer tropical să persiste în zona țării noastre și să fie caracterizată de valori de temperaturi de până la 37-38 de grade și temperaturi resimțite mult peste 38 de grade”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Se anunţă perioade caniculare în Portugalia, Spania şi Italia

Vara în ansamblu se anunţă a fi mai caldă decât în mod normal, din Portugalia până în Italia. Fiecare val de caniculă va dura probabil o săptămână sau două, după care va fi întrerupt de furtuni care vor coborî temperaturile şi vor aduce posibilitatea de ploi. Chiar şi în timpul pauzelor de caniculă, când temperaturile din timpul zilei se vor situa în jurul valorilor normale, minimele din timpul nopţii ar putea rămâne la temperaturi blânde.

Întreruperile periodice ale căldurii din vestul Europei nu numai că vor contribui la reducerea costurilor de răcire, dar şansele de ploaie care apar în timpul acestor pauze ar putea contribui la limitarea ameninţării incendiilor de vară.

Prognoza meteo. Furtuni care vor întrerupe căldura de vară în Balcani

Căldura record va fi unul dintre cei mai importanţi factori meteorologici ai verii în sudul Europei, dar a doua jumătate a sezonului ar putea avea o configuraţie puţin diferită în Peninsula Balcanică faţă de Peninsula Iberică.

La fel ca vara trecută, oraşele şi localităţile din Balcani se pot aştepta la mai multe zile cu temperaturi de 32 C sau mai mari în acest an.

Anul trecut, în Bucureşti, România, au fost 35 de zile în care temperatura a fost de 32 de grade Celsius sau mai mare, cu mult peste media de 24 de zile. În mod similar, Atena, Grecia, a înregistrat 67 de zile cu o temperatură de cel puţin 32 C, mult peste media de 46 de zile.

În acest an, meteorologii de la AccuWeather prognozează că temperatura va atinge 32 C între 31 şi 38 de ori în Bucureşti şi între 55 şi 63 de ori în Atena.

Perioadele de caniculă vor fi însoţite de îngrijorări legate de secetă, deşi perspectivele de secetă în această regiune a Europei sunt uşor mai bune în comparaţie cu cele din 2021.

În acest an, a doua jumătate a verii este posibil să aducă şansa unor furtuni mai frecvente decât în prima jumătate a verii.

Prognoza meteo. Traiectoria furtunii va evita în mare parte nordul Europei

Se preconizează că arşiţa din timpul verii nu va fi la fel de intensă în nordul Europei şi în insulele britanice, în comparaţie cu sudul Europei.

„Va exista ameninţarea unor furtuni puternice din Franţa până în Polonia, care nu va dispărea”, a explicat Roys. El a adăugat că nu se aşteaptă ca furtunile să fie la fel de răspândite sau de frecvente ca în verile trecute, dar ar putea totuşi să pună în pericol vieţile şi proprietăţile atunci când apar.

Vara trecută, inundaţiile catastrofale din Belgia şi Germania au fost descrise ca fiind unul dintre cele mai grave dezastre naturale pe care le-a cunoscut vreodată Europa, deoarece apele au distrus clădiri întregi şi au provocat moartea a peste 200 de persoane.

La fel ca în Peninsula Balcanică, furtunile din nordul Europei vor contribui la atenuarea unor probleme legate de secetă, dar nu a tuturor.

Mijlocul verii va prezenta cel mai mare potenţial de caniculă în întreaga regiune, ceea ce ar putea avea un impact asupra unuia dintre cele mai cunoscute evenimente sportive din lume. Turul Franţei va începe vineri, 1 iulie, şi va continua până duminică, 24 iulie, iar Roys a avertizat că, în acest an, căldura din mijlocul verii ar putea face ca traseul să fie unul „dificil” atunci când cicliştii nu se află în munţi.

Încălzire timpurie în Marea Britanie şi Irlanda

Vremea de vară nu va întârzia să sosească în insulele britanice. Prima jumătate a verii va aduce cele mai mari şanse ca temperatura din Londra să atingă 32 C. Vara trecută, mercurul a atins acest reper doar într-o singură ocazie. În acest an, meteorologii de la AccuWeather prognozează între una şi trei zile cu temperaturi de 32 C sau mai mari la Londra, ceea ce este tipic pentru acest oraş.


loading...