PROGNOZA METEO anunţă inversiuni termice. Elena Mateescu anunţă lună capricioasă: „Vom avea temperaturi de îngheţ şi fulgi de zăpadă”

Un front atmosferic rece va traversa teritoriul României în cursul zilei de sâmbătă. Local, în nordul, vestul și centrul țării, iar pe areale mai restrânse și în celelalte regiuni, vor fi intervale cu ploaie, inclusiv sub formă de aversă.

23 mart. 2023, 17:42
PROGNOZA METEO anunţă inversiuni termice. Elena Mateescu anunţă lună capricioasă: „Vom avea temperaturi de îngheţ şi fulgi de zăpadă”

PROGNOZA METEO. Ultimul weekend din luna martie ne aduce o vreme călduroasă de primăvară, cu maxime de peste 20 de grade în multe zone din țară, dar și ploi locale în unele regiuni. Primul val de căldură semnificativ din această primăvară va atinge apogeul la sfârșitul acestei săptămâni, când temperaturile maxime vor atinge până la 20 – 24 de grade în majoritatea regiunilor. La începutul săptămânii viitoare, vremea se va răci considerabil în toată țara, iar pe alocuri ar putea apărea și câțiva fulgi de zăpadă.

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a anunțat pentru DC NEWS cum va fi vremea în acest weekend, dar și săptămâna viitoare. Dacă în acest sfârșit de săptămână vom avea parte de soare și vreme frumoasă, începând cu săptămâna viitoare vremea se va răci considerabil în mare parte, anunță Elena Mateescu, directorul general al ANM. Mai mult decât atât, în unele zone din țară temperaturile pot coborî sub pragul de îngheț.

Val de aer african peste Europa, 2023 aduce o secetă teribilă. Avertismentul Comisiei Europene
Dacă vorbim la acest sfârșit de săptămână de temperaturi care se vor apropia de 20-21 de grade, trebuie să luăm în considerare sfârșitul lunii martie care pare să aducă o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cel puțin în zona montană înaltă, unde este posibil să vorbim despre ninsori la altitudini mai mari, acolo unde precipitațiile vor fi predominant sub formă de ninsoare, dar și în zonele mai joase din jumătatea nordică unde este posibil să vorbim despre precipitații mixte. Așadar, iată că jocul între perioadele mai calde și perioadele mai reci în funcție de contextul maselor de aer predominante încă rămâne de interes în cea mai capricioasă lună a primăverii, așa cum este luna martie” , a spus Elena Mateescu.

Prognoza meteo. Elena Mateescu: O răcire semnificativă

„Pomicultorii au nevoie de alertele pe care le transmiteți ca să își ia măsuri. Am văzut că sunt sisteme de încălzire, aprind focul, iar fumul creează un micro climat în livadă. Acum pomii sunt în floare, dar dacă dă înghețul sau dacă avem chiar o perioadă mai dură, în ce interval îi puteți avertiza să își ia aceste măsuri?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, DC News.

„Cu siguranță trebuie să urmărească prognozele meteorologice și agro-meteorologice zilnic (…). Putem să avansăm conform fluxului operațional alertele în funcție de creșterea gradului de intensitate a acestor fenomene.

Prognoza meteo 24 martie. Val de căldură, apoi se întorc ploile și, la munte, ninsorile
Și da, este posibil să vorbim și despre temperaturi ușor sub pragul de îngheț, în special în zonele depresionare din estul Transilvaniei, la debutul săptămânii viitoare, când menționam deja, vom avea o răcire semnificativă în special în zonele din jumătatea nordică a țării, în timp ce în cele sudice la nivelul maximelor încă mai contăm pe cel puțin 10-20 de grade”, a explicat Elena Mateescu.

Întrebată dacă oamenii încă vor avea nevoie să țină caloriferele pornite în casă, Elena Mateescu a spus: „Cu siguranță temperaturile pe timp de noapte vor fi specifice datei din calendar, chiar dacă înregistrăm temperaturi în jurul a 8-19 grade cel puțin în Capitală, cea mai caldă zi în București este posibil să o avem la acest final de săptămână cu 22-23 de grade, ceea ce reprezintă o vreme deosebit de caldă, cu peste 8-9 grade mai mult peste media specifică datei din calendar. Săptămâna viitoare răcirea va fi una accentuată. Vom vorbi despre temperaturi care și pe parcursul nopților, și în Capitală, să coboare la 4-5 grade, iar maximele nu vor fi mai mari de 10-12 grade„.