PROGNOZA METEO. Bucureştenii ar putea să nu mai vadă zăpadă în următorii 50 de ani

Roxana Bojariu, climatolog, a făcut mai multe precizări legate de posibilitatea ca în următorii 50 de ani  să nu mai ningă deloc în București.

14 feb. 2022, 21:02
PROGNOZA METEO. Bucureştenii ar putea să nu mai vadă zăpadă în următorii 50 de ani

PROGNOZA METEO.  Climatologul Roxana Bojariu avertizează că „stratul de zăpadă care se va depune va fi din ce în ce mai restrâns”.

„Nu se pune problema să nu fie ninsoare în 2050 sau începând din 2050. Probabil că vor mai fi episoade cu ninsoare. Statistic vorbind însă, ele vor fi din ce în ce mai rare, pe măsură ce continuă şi se accelerează această cursă a încălzirii globale. Episoadele cu ninsoare pot deveni mai rare. Evident că şi stratul de zăpadă care se va depune va fi din ce în ce mai restrâns şi cu grosimea din ce în ce mai mică, mai ales în zonele joase. La munte, sunt alte condiții climatice şi, chiar în cazul încălzirii globale, mai ales la altitudini înalte, se menţine zăpadă, deşi şi acolo există aceeaşi tendinţă de reducere. Se simte mai greu acolo. Vom mai avea (n.r. episoade de ninsoare), numai că vor fi destul de rare, statistic vorbind.

Prognoza meteo. Final de februarie cu temperaturi de primăvară

Acum, ştiţi cum e şi cu statistica. Statistic vorbind, ai episoade rare, dar, şi când ai şi te loveşte, nu mai ţii cont că probabilitatea a fost destul de mică. Sunt efecte asupra comunităţii locale, în cazul, de exemplu, acesta al Bucureștiului. Aşa că nu trebuie considerat acest scenariu, că nu va mai fi deloc strat de zăpadă şi, cu atât mai mult, că nu vor mai fi episoade cu strat abundent de zăpadă, care pot să aducă probleme în Bucureşti. Mai grele vor fi mai rare şi aici este foarte important să vedem, să folosim informaţiile din prognozele cu intervale mai scurte de timp, care ne pot da o idee, cel puţin cu câteva zile înainte, când se apropie un astfel de episod”, a spus Roxana Bojariu, la Antena 3.

„Nu prea mai există şanse de ninsoare”

Cât despre posibilitatea de a mai ninge în această iarnă, climatologul a mai spus: „După cum arată lucrurile acum, nu prea mai există şanse de ninsoare, dar ştiţi că au mai fost episoade şi în partea a doua a lunii aprilie. În Moldova, în 2017, a fost viscol cu strat de zăpadă serios. Este adevărat că nu a durat foarte mult, dar, iarăşi, au fost consecinţe importante asupra comunităților locale. Trebuie să fim foarte atenţi la prognozele pe toate anticipaţiile”, a mai spus climatologul.

PROGNOZA METEO 14-27 februarie: Oscilaţii de temperatură în următoarele două săptămâni şi prag de îngheţ pe 24 februarie

Meteorologii au publicat luni estimările pentru perioada 14 – 27 februarie.

BANAT

Media maximelor termice va creşte de la 10 grade în prima zi, la 13 grade în cea de a doua, apoi nu se va modifica semnificativ, pentru ca din data de 20 februarie şi până în 23 februarie să scadă şi să ajungă la 7…8 grade. O uşoară încălzire a vremii se va resimţi din nou, în zilele care vor urma. Media minimelor termice va fi în creştere de la -1 grad în prima dimineaţă, până la 4 grade în jurul datei de 18 februarie, apoi trendul va fi în general de scădere, iar din data de 24 februarie se va situa din nou sub pragul de îngheţ. Temporar vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi, mai importante în ziua de 17 februarie şi din nou în jurul datei de 22 februarie.

Iarnă în nord, primăvară în sudul ţării. Prognoza meteo 14 februarie – 14 martie. Cum va fi vremea de 1 Martie şi de Babe

PROGNOZA METEO CRIŞANA

În primele două zile de prognoză vremea se va încălzi, astfel că în data de 15 februarie media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 12 grade. Până spre sfârşitul primei săptămâni temperaturile diurne nu vor mai avea variaţii importante, apoi vor scădea uşor şi treptat, iar în 23 februarie media lor nu va mai depăşi 6…8 grade. Va urma un proces lent de încălzire uşoară. Media minimelor termice va creşte de la -2 grade în prima dimineaţă, până la 3…4 grade în cea din data de 16 februarie. Nu vor mai fi oscilaţii semnificative în următoarele trei zile, dar din 20 februarie valorile termice minime vor scădea din nou, iar cea mai rece dimineaţă va fi cea de 24 februarie, când media lor va coborî sub -3…-4 grade. În ultimele zile temperaturile nocturne vor creşte treptat, iar la final se vor apropia de pragul de îngheţ. Temporar vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi, mai importante în 17 februarie şi în zilele de 21 şi 22 februarie.

prognoza-2saptamani (5)

PROGNOZA METEO TRANSILVANIA

Vremea se va încălzi până spre finalul primei săptămâni de prognoză, când media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 10 grade, iar a minimelor va fi de 1…3 grade. Va urma o răcire treptată, care se va încheia în jurul datei de 23 februarie. În această zi maximele termice vor atinge în medie 4 grade, iar minimele -6 grade. În zilele care vor urma, atât media maximelor cât şi a minimelor de temperatură vor creşte spre 7, respectiv -4 grade. După data de 15 februarie vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi.

MARAMUREŞ

Până în jurul datei de 18 februarie vremea se va încălzi treptat; media maximelor va ajunge la 8…9 grade, iar a minimelor la 2…3 grade. În următoarele aproximativ 5 zile se va răci cu 5…6 grade, apoi, până la finalul intervalului de prognoză se va încălzi din nou, astfel că media maximelor termice va ajunge să depăşească 6 grade, iar a minimelor -3…-2 grade. După data de 14 februarie vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi, mai importante în ziua de 17 februarie şi în jurul zilei 21 februarie.

PROGNOZA METEO MOLDOVA

În prima săptămână de prognoză vremea se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va ajunge să atingă 10…11 grade, iar a minimelor 3…4 grade. Va urma o perioadă în
care trendul general va fi de scădere, iar cea mai răcoroasă perioadă va fi în jurul datei de 24 februarie, când maximele termice vor fi în medie de 4…5 grade, iar minimele de -4…-3 grade. Ulterior se va încălzi uşor şi treptat, cu aproximativ 3…4 grade. După data de 16 februarie, temporar, vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi

DOBROGEA

Media maximelor termice va creşte de la 5 grade în prima zi, până la 12…13 grade în data de 19 februarie. În următoarele 5 zile se va răcori, iar media va scădea cu aproximativ 7…8
grade, apoi se va încălzi din nou pentru ca la finalul intervalului de prognoză să atingă 7…9 grade. Evoluţia minimelor termice va fi relativ asemănătoare, cele mai răcoroase dimineţi vor fi
cele de la începutul intervalului de prognoză, iar cele mai plăcute termic, în jurul datei de 18 februarie. Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere după data de 16 februarie.

PROGNOZA METEO MUNTENIA

Media maximelor termice va fi în creştere până în data de 19 februarie, când se va situa în jurul valorii de 15 grade, iar a minimelor până în dimineaţa zilei de 18 februarie, când va
atinge 4…5 grade. Va urma o răcorire treptată, astfel că temperaturile maxime vor ajunge să atingă în medie 8 gade, în jurul zilei de 24 februarie, iar cele minime -2 grade. În ultimele zile de
prognoză atât maximele cât şi minimele de temperatură vor creşte din nou, uşor şi treptat. Probabilitatea mai mare de precipitaţii va fi în jutul datei de 17 februarie şi după data de 20 februarie.

OLTENIA

În prima săptămână de prognoză, atât media temperaturilor maxime, cât şi a celor minime va fi, în general, în creştere, până la 14…15 grade, respectiv 4…5 grade. În cea de a doua săptămână trendul va fi, în majoritatea zilelor, de scădere, astfel că, maximele termice vor atinge o medie de cel puţin 7…8 grade, iar minimele de -3…-2 grade. Probabilitatea mai mare de precipitaţii va fi în intervalul 17 – 23 februarie.

PROGNOZA METEO LA MUNTE

În tot intervalul de prognoză media valorilor termice maxime va avea variaţii, în general, între -4 şi 2 grade, iar a minimelor între -9 şi -3 grade. Temporar vor fi precipitaţii aproape în fiecare zi, mai însemnate în jurul datei de 17 februarie şi a datei de 21 februarie.