Prognoză meteo de Crăciun. Surpriză în preajma sărbătorilor de iarnă. Anunțul făcut de meteorologi!

Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani se pare că nici în 2021 nu vom avea zăpadă de Crăciun. Directorul Școlii Naționale de Meteorologie (SNM), Florinela Georgescu, a venit cu detalii despre această perioadă.

23 dec. 2021, 19:49
Prognoză meteo de Crăciun. Surpriză în preajma sărbătorilor de iarnă. Anunțul făcut de meteorologi!

Prognoză meteo de Crăciun. Astfel, urmează o încălzire simțitoare care va aduce pe partea de Sud și de Vest a țării temperaturi de peste 10 grade Celsius în ziua de Crăciun.

Prognoză meteo de Crăciun. Anunțul făcut de meteorologi

„După zilele acestea cu vreme rece (n.r., precursoare Crăciunului), poate cele mai reci de până acum din această iarnă, urmează o încălzire simțitoare care va aduce pe partea de Sud și de Vest a țării temperaturi de peste 10 grade Celsius în ziua de Crăciun. E posibil ca următoarele două-trei zile să fie chiar mai calde.

Ca și precipitații, speranța pentru cei care iubesc zăpada este ca stratul să se mențină în zona montană înaltă. Acolo, în ultimele zile a fost o creștere consistentă a acestuia. Din păcate, însă, această creștere foarte rapidă a stratului înseamnă și foarte multă instabilitate, adică se mențin condițiile de producere a avalanșelor. Să ne bucurăm de zăpadă, dar cu foarte mare atenție

În general, pârtiile sunt mai ferite de pericolul de avalanșă pentru că sunt întreținute. Important este să nu plecăm pe trasee pe care nu le cunoaștem, să nu ne îndepărtăm. De altfel, aș spune că nici nu ne prea încurajează starea acestui strat de zona amenajată fiindcă vorbim de o zăpadă pufoasă prin care se circulă greu

În ultimii ani, iarna a ținut să vină cu adevărat după jumătatea lunii ianuarie. Sfârșitul de toamnă și luna decembrie a adus temperaturi peste normă și, în unii ani, nu au fost nici precipitații. Cred că de prin 2012-2014 nu am mai avut strat consistent de zăpadă în zonele joase în luna decembrie.

(…) În schimb, din păcate, vorbim tot mai des despre manifestări de iarnă în prima parte a primăverii: în luna martie sau chiar în aprilie. Tot ce trăim pe parcursul iernilor este categoric în contextul modificărilor climatice. Pe de o parte, temperaturile sunt în creștere și le observăm atât pe parcursul sezonului cald, cât și iarna; pe de altă parte, avem consecințele acestor temperaturi în creștere pentru că se amână din ce în ce mai mult perioada primei ninsori”, a adăugat meteorologul.

Citește și: Prognoza meteo de Crăciun 2021. Comandament de iarnă la Guvern, avertismentul premierului Ciucă pentru prefecţi