Prognoza meteo de Sărbători. Posibilă răcire a vremii şi precipitaţii, ninsori la munte la început de decembrie. Perioade de ger puternic în ianuarie şi februarie

Iarna care vine se va încadra în general în norme şi nu vor lipsi nici intervalele cu fenomene severe, a declarat miercuri Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie.

17 nov. 2021, 12:22
Prognoza meteo de Sărbători. Posibilă răcire a vremii şi precipitaţii, ninsori la munte la început de decembrie. Perioade de ger puternic în ianuarie şi februarie

Prognoza meteo de Sărbători. Meteorologul Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie, spune că în situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară, dar nu stee exclus ca această „blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe, precum viscol, ninsori abundente şi ger.

„Este bine să ne aşteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluţie normală presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ţinem cont şi de aceste posibile evoluţii mai severe ale vremii. În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă uşoară.(…) Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunţăm asupra perioadei de apariţie a fenomenelor severe. În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această „blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu, citată de Agerpres.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO. Val de aer rece care va cuprinde toată ţara în zilele următoare. Cum va fi vremea luna aceasta

Meteorologul Florinela Georgescu a precizat că până spre jumătatea lunii decembrie este de aşteptat să fie mai multe precipitaţii în jumătatea de vest a teritoriului şi să rămână un regim general al temperaturilor uşor peste normă.

„Precipitaţii mai multe s-ar putea să nu însemne mare lucru, pentru că normele de precipitaţii pentru această perioadă sunt destul de scăzute. În medie ne putem aştepta la cantităţi de 10-11 l/mp în fiecare din săptămânile următoare. Ca şi temperaturi, chiar dacă vorbim despre o medie care s-ar putea situa uşor peste normă, temperaturile de acum încolo sunt în uşoară scădere de la o săptămână la alta, cum e şi firesc. Statistic vorbind, această perioadă înspre începutul iernii este caracterizată având o scădere simţitoare a temperaturilor”, a explicat directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie.

Florinela Georgescu a mai spus că în ianuarie ne putem aştepta, ca şi în februarie, la episoade cu ger, fiind firesc pentru aceste luni ca temperaturile să scadă şi sub minus 20 – minus 30 de grade.

Prognoza meteo de Sărbători. Vreme rece şi precipitaţii, ninsori la munte

Întrebată cum va fi vremea de 1 decembrie şi de Sărbători, Florinela Georgescu a precizat că la finele lunii noiembrie şi poate şi în primele două zile din decembrie, e posibil un fenomen de răcire a vremii şi cu precipitaţii, iar în zona de munte ar putea apărea şi ninsoarea.

„Semnalul ar putea fi interpretat în sensul că la sfârşitul acestei luni, poate începutul lunii decembrie, ninsorile să apară şi în zonele ceva mai joase, ceea ce ar fi cu nimic neobişnuit”, a mai spus meteorologul.

Citeşte şi: Prognoza meteo ANM pe 2 săptămâni în fiecare regiune. Vremea se răcește în toată ţara. Temperaturi sub pragul de îngheţ pe timpul nopţii în mai multe zone

Referitor la perioada Sărbătorilor, a spus că este greu de făcut o prognoză în acest moment, dar semnalele „rămân optimiste”, pentru un început de iarnă care ar putea fi mai cald decât norma, însă acest semnal ar trebui luat cu foarte multă precauţie, deoarece oricând poate apărea un episod cu vreme mai severă.


loading...