PROGNOZA METEO. Iarna „indiană”, în coliziune cu vortexul polar, vreme la extreme în România. Minus 61 de grade Celsius în Siberia!

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat extinderea aerului polar și pe teritoriul țării noastre. Temperaturile urmează să scadă considerabil, dar vor creşte iar câteva zile, pentru ca de săptămâna viitoare să atace din nou gerul.

15 dec. 2022, 12:58
PROGNOZA METEO. Iarna „indiană”, în coliziune cu vortexul polar, vreme la extreme în România. Minus 61 de grade Celsius în Siberia!

PROGNOZA METEO. Ninsori, polei, dar și ploaie înghețată! În zilele următoare, vor fi intervale cu ploi, ninsori și polei, mai ales în jumătatea sudică a țării. În următoarele 24 de ore, teritoriul România va intra sub influența unui areal vast de presiunea atmosferică coborâtă, extins în prezent deasupra Europei Centrale.

Deși vremea va intra într-un proces de încălzire, în acestă seară și în cursul nopții se vor produce atât ploi, cât și ninsori, lapovițe și, local, depuneri de polei. Va ninge mai ales în jumătatea nord-vestică a Olteniei. Chiar dacă temperaturile vor fi destul de ridicate, ușor pozitive sau în jurul valorii de 0 grade, vor fi și intervale cu ninsoare moderată, iar local se va depune strat de zăpadă.

Vortex polar în România. Alertă meteo cod galben de ninsori viscolite. Vor fi depuneri de polei în mai multe regiuni

Ninsori se vor semnala pe spații mai restrânse și în nordul Munteniei, precum și în zona de munte. În jumătatea sud-estică a Olteniei, sudul Olteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, vor predomina ploile, care local vor fi moderate cantitativ.

Izolat, în special în zonele mai înalte din partea de sud a Transilvaniei și Banatului, vor fi intervale cu ploaie înghețată și depuneri de polei. Avertizare meteo pentru ninsori și polei, pentru joi, 15 decembrie.Cantitățile de precipitații vor atinge, în general, 5 – 15 l/mp în sudul țării și, local, până la 15 – 20 de l/mp în sud-vest.

Vineri, vremea se va încălzi în toată țara, iar temperaturile maxime vor atinge până la 8 – 10 grade în regiunile vestice și sud-estice, dar aerulpolar revine în forţă de săptămâna viitoare.

PROGNOZA METEO. Anunțul meteorologilor. Temperaturi sub pragul gerului

„Precipitaţiile se transformă, treptat, mai ales în zona montană, în ninsori. La altitudini mai mari de 1.800 metri intensificările de vânt vor atinge viteze la rafală de peste 80 – 100 km/h care să determine viscolirea şi spulberarea zăpezii”, a informat directorul ANM, Elena Mateescu. Temperaturile urmează să scadă considerabil în următorul interval de timp. Valorile termice minime vor deveni negative în aproape toate teritoriile țării, potrivit reprezentanților ANM. Nu este exclus ca acestea să coboare chiar sub pragul gerului, adică sub minus 10 grade Celsius. Se pot înregistra astfel de valori termice, în mod special, în depresiuni.

În Capitală, vremea va fi, în general, închisă. Probabilitatea manifestării ploilor se va menține, în continuare, ridicată, în mod deosebit în prima parte a zilei. În a doua parte a zilei de joi, se va forma ceață astfel încât participanții la trafic sunt îndemnați să fie vigilenți. Rafalele de vânt vor sufla cu moderație.

PROGNOZA METEO. Minus 61 de grade în Siberia

Pentru prima dată în acest an, temperatura a coborât sub pragul de -60 de grade Celsius în emisfera nordică a Pământului. Localitatea Oymyakon din estul Siberiei, a înregistrat luni, 12 decembrie, o temperatură minimă de -61,0°C. Foarte rece a fost și la Delyankir, în aceeași regiune, unde s-au atins -59,9°C.

În timp ce temperaturile foarte scăzute nu sunt o noutate pentru Siberia, valorile mai coborâte de -60 se înregistrează destul de rar. Chiar și la Oymyakon, cea mai rece localitate din lume, astfel de temperaturi nu se ating în fiecare iarnă.

Vortexul polar care a făcut ravagii în Europa se îndreaptă spre România. Temperaturile vor scădea semnificativ în perioada următoare
Valoarea atinsă duminică este a doua cea mai scăzută temperatură înregistrată în luna decembrie, în Rusia, în ultimii 38 de ani. De asemenea, este una dintre cele mai scăzute temperaturi înregistrate la Oymyakon în prima jumătatea a lunii decembrie, și destul de aproape de recordul lunar absolut din ultimii 80 de ani, de -62,8°C.

Nu uitați! Pe lângă prognozele locale, pe harta radar meteo interactivă puteți urmări evoluția temperaturilor, precipitațiilor și vântului oriunde în lume.