Vortexul polar care a făcut ravagii în Europa se îndreaptă spre România. Temperaturile vor scădea semnificativ în perioada următoare

Vortexul polar care a făcut ravagii în Europa se apropie de România. Meteorologii anunță că în perioada următoare, în mai multe zone din țară de va instala gerul, iar la munte va ninge viscolit.

13 dec. 2022, 09:04
Vortexul polar care a făcut ravagii în Europa se îndreaptă spre România. Temperaturile vor scădea semnificativ în perioada următoare
Vortexul polar ajunge în România

Vortexul polar care a făcut ravagii în Europa se îndreaptă spre România. Viscolul și gerul au pus stăpânire pe Marea Britanie, Franţa, Germania, Cehia şi Serbia, iar în curând se va instala și în România.

Citește și Vortexul polar ajunge în România. Ger şi ninsori în următoarele zile. Prognoza meteo actualizată, anunţată de Elena Mateescu, directorul ANM

Vortexul polar care a făcut ravagii în Europa se îndreaptă spre România

Meteorologii spun că în perioada următoare vortexul polar va ajunge și în România. În mai multe zone din țară se va instala gerul, iar în zonele montane va ninge viscolit.

„Mă refer la temperaturi maxime cuprinse între -6 şi 4 grade şi minime termice chiar şi de -14 grade în depresiuni. Deci iată, coborâm sub pragul de ger.  Până la cel mult -1 grad, 0 grade pe litoral. Chiar şi în capitală vom avea mâine seară temperaturi de -5, – 6 grade”, a spus meteorologul Oana Păduraru.

În Marea Britanie, gerul din ultimele 24 de ore a făcut deja ravagii, iar viscolul și ninsoarea au oprit circulația trenurilor şi a avioanelor.

Zăpada și gheața au acoperit mai multe drumuri din țară, iar sute de șoferi rămas blocaţi pe autostrăzi, majoritatea dintre ei fiind nevoiţi să-şi abandoneze maşinile în mijlocul drumului.

Autorităţile britanice le-au cerut cetățenilor să nu plece la drum dacă nu este necesar.

Trei copii de 10 şi 11 ani au murit, iar un altul se află în stare gravă în spital, după ce au au căzut în apa îngheţată a unui lac din West Midlands. Aceștia patinau  în momnetul în care stratul de gheaţă s-a rupt sub greutatea lor.

„Unul dintre ofiţerii mei au încercat să spargă gheaţa cu pumnul, pentru a-i salva pe copii. Ca rezultat, a avut şi el o hipotermie uşoară”, a spus Richard Harris, ofiţer-şef la Poliţia West Midlands.

Meteorologii britanici spun că vremea rea se va menține toată săptămâna în nordul Scoției, sud-estul Angliei. Aceștia se aşteaptă ca temperaturile să scadă sub minus 15 grade în mai multe regiuni, iar ninsorile vor continua.

Vortexul polar face ravagii și în alte țări europene. În Polonia, viscolul puternic a provocat perturbări pe scară largă ale traficului, iar în zonele montane au fost declanșate avertismente de avalanșă. Două persoane îngropate de o avalanșă în Munţii Tatra, în apropiere de graniţa cu Slovacia au fost salvați de către salvamontiști.

Și slovacia a fost lovită de ninsori abundente și vânturi puternice. Duminică, situația a fost destul de gravă în estul țării, unde au căzut între 15 și 30 de centimetri de zăpadă.

Citește și Ger de crapă pietrele în România. Temperaturi resimţite de minus 20 de grade. Frig şi în Bucureşti