Prognoza meteo. Inversiune termică, o cupolă alungă ciclonul polar şi episodul de iarnă târzie

Temperaturile globale au susţinut maxime istorice în martie, a declarat marţi monitorul climatic din Europa, prelungindu-se astfel o serie extraordinară de căldură care a testat aşteptările ştiinţifice, relatează AFP. Administrația Națională de Meteorologie anunță că până în prima parte a lunii mai vremea va fi schimbătoare în România.
Filip Stan
08 apr. 2025, 08:30
Prognoza meteo. Inversiune termică, o cupolă alungă ciclonul polar şi episodul de iarnă târzie

Prognoza meteo. Potrivit ANM, în săptămâna 7-14 aprilie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, sudice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 14-21 aprilie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în estul, sudul și centrul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Temperaturi de ianuarie cu două săptămâni înainte de Paşte. Cum se schimbă vremea în următoarele 10 zile, noi hărţi de la ANM

Prognoza meteo. În săptămâna 21-28 aprilie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă în toate regiunile.

În săptămâna 28 aprilie – 5 mai, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării, a precizat ANM.

Prognoza meteo. Copernicus: Europa s-a confruntat cu cea mai caldă lună martie din istorie

Europa a avut în 2025 cea mai fierbinte lună martie înregistrată vreodată, potrivit Le Figaro. Europa este cunoscută pentru zona care se încălzește cel mai rapid din întreaga lume, a anunțat marți, Observatorul European Copernicus.

Această anomalie puternică de temperatură a evitat Peninsula Iberică și sudul Franței. Temperaturile ridicate au fost însoțite „de precipitații extreme și contrastante, în timp ce alte regiuni s-au confruntat cu cea mai mare cantitate de precipitații, a fost cel mai ploios martie” din aproape 50 de ani, a declarat Samantha Burgess de la Centrul European pentru Prognozele Meteo pe Interval Mediu (ECMWF), care lucrează pentru Copernicus.

În Europa, a fost cel mai tare martie înregistrat vreodată, cu o marjă semnificativă, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, provocând precipitaţii extreme pe un continent care se încălzeşte mai repede decât oricare altul.

Între timp, lumea a cunoscut cel de-al doilea cel mai fierbinte martie din setul de date Copernicus, susţinând o perioadă aproape neîntreruptă de temperaturi record sau aproape record, care persistă din iulie 2023.

De atunci, practic în fiecare lună a fost cu cel puţin 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) mai cald decât era înainte de revoluţia industrială, când omenirea a început să ardă cantităţi masive de cărbune, petrol şi gaze.

Martie a fost cu 1,6 C (2,9 F) peste timpurile preindustriale, prelungind o anomalie atât de extremă încât oamenii de ştiinţă încă încearcă să o explice pe deplin.

„Faptul că suntem încă la 1,6C peste nivelul preindustrial este într-adevăr remarcabil”, a declarat Friederike Otto de la Institutul Grantham pentru schimbări climatice şi mediu din cadrul Imperial College din Londra.

Ciclon polar peste România toată săptămâna. O „perturbare majoră” a provocat alunecarea vortexului polar spre Europa

 

„Ne aflăm în plină criză a schimbărilor climatice provocate de om”, a declarat ea pentru AFP. Oamenii de ştiinţă avertizează că fiecare fracţiune de grad de încălzire globală creşte intensitatea şi frecvenţa fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, precipitaţiile abundente şi seceta.

Schimbările climatice nu se referă doar la creşterea temperaturilor, ci şi la efectul în lanţ al întregii călduri suplimentare care este reţinută în atmosferă şi în mări de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon şi metanul.

Mările mai calde înseamnă o evaporare mai mare şi o umiditate mai mare în atmosferă, provocând ploi torenţiale mai puternice şi alimentând ciclonii cu energie, dar afectând şi regimul precipitaţiilor la nivel mondial.

Potrivit Copernicus, luna martie în Europa a fost cu 0,26C (0,47F) peste precedentul record de căldură pentru această lună, stabilit în 2014.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”