Prognoza meteo lunară. Temperaturile vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă până la începutul lunii august, iar cantitățile de precipitații vor varia, fiind mai mari în unele zone și deficitare în altele, conform prognozei ANM pentru următoarele patru săptămâni.
Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă până la începutul lunii august, potrivit prognozei pentru următoarele patru săptămâni publicată vineri de ANM.
Săptămâna 07.07.2025 – 14.07.2025
Valorile termice vor fi mai ridicate decâ cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordice, nord-estice și centrale, dar și ușor deficitar în extremitatea de sud-vest a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal.
Săptămâna 14.07.2025 – 21.07.2025
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în sud-estul teritoriului, iar în rest vor fi deficitare, mai ales în vest, nord și centru.
Săptămâna 21.07.2025 – 28.07.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și sudice.
Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nordice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 28.07.2025 – 04.08.2025
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-vestice.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.
Hidrologii anunţă, de asemenea, că, în luna iulie, debitele râurilor din România se vor situa, în general, sub valorile normale pentru această perioadă a anului.
”În luna iulie 2025, specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor estimează că debitele râurilor din România se vor situa, în general, sub valorile normale pentru această perioadă a anului. Potrivit prognozei hidrologice lunare, regimul hidrologic va înregistra valori cuprinse între 30% şi 50% din mediile multianuale lunare, ceea ce indică un nivel mai scăzut al rezervelor de apă în majoritatea bazinelor hidrografice”, a transmis, joi, INGHA, într-o postare pe Facebook.
rezervaapa (1)
Specialiştii precizează că excepţie vor face râurile din bazinele Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, precum şi zonele superioare ale Jiului şi Bistriţei, unde debitele vor fi mai apropiate de normal, situându-se între 50% şi 80% din media lunară.
”În schimb, valori foarte scăzute – sub 30% din media multianuală – sunt prognozate pentru bazinele râurilor Crasna, Barcău, Râmnicul Sărat, Bârlad, pe afluenţii Prutului şi în Dobrogea. Reamintim că această prognoză de lungă durată este una orientativă şi va fi actualizată periodic prin prognoze de scurtă durată”, au mai transmis hidrologii.
Aceştia menţionează că, în cazul în care vor fi anticipate creşteri semnificative de debite care pot duce la depăşirea cotelor de apărare, vor emite avertizări hidrologice, elaborate în funcţie de situaţia hidrologică la zi şi de evoluţia condiţiilor meteorologice.